Det är ett år efter #metoo idag och jag intervjuades nyss i P4 Västmanland om varför den här rörelsen blev så stor i Sverige och varför vi fortfarande pratar om det. Här kommer mina 10 snabba tankar om detta.
10 skäl till metoos genomslag i Sverige
- Sverige har en lång tradition av folkrörelser och att göra sin röst hörd tillsammans
- Feminism och jämställdhet hade redan en väldigt stark ställning i Sverige jämfört med många andra länder. Chocken över att vi inte var så jämställda som vi trodde spelade också in i hur snabbt det växte.
- Det fanns en stark svensk digital feministisk rörelse allt sedan #prataomdet 2010 och några år senare med Fattarörelsen och deras arbete för samtyckeslagstiftningen.
- Globala kvinnomanifestationer. Det globala systerskapet hade vuxit sig allt starkare sedan Trump tillträde som president. Den globala feministiska rörelsen tog sig uttryck i kvinnomarscher och manifestationer för kvinnors rättigheter i många länder.
- Enkelheten att delta. Med de två enkla orden ”Jag med” blev man en del av något och de två orden blev i sin brutala enkelhet ett så starkt budskap. Det skapade ett stort engagemang att man kunde delta. Det var som att man anade påverkansmöjligheterna och nästan kunde ta på förändringen för varje vittnesmål.
- Mängden! Det stora antalet personliga vittnesmål blev ett brutalt avslöjande av vilket gigantiskt strukturellt samhällsproblem mäns övergrepp mot kvinnor är.
- Tystnadskulturen behövde brytas och så många hade så länge lagt skulden på sig själva och inte vågat berätta. Här fick man en chans att uttrycka sin vrede och frustration och det i ett tryggt rum med stöd av varandra.
- Rättssamhällets svaghet i relation till sexuella trakasserier synliggjordes och skapade en viktig diskussion om hur ofta bevisbördan läggs på offret än förövaren. Bland vittnesmålen fanns det många exempel på hur anmälningar om trakasserier och grova övergrepp lades ner utan att ens utredas.
- Den tydliga kopplingen till arbetsmarknaden gjorde att upprop efter upprop avslöjade ett gigantiskt strukturellt problem i bransch efter bransch. Kraven på förändring var möjliga att ställa på nya sätt. Och arbetsgivarna fick en chans att agera.
- Medielogiken icke att förglömma. De traditionella mediernas intresse för denna fråga spelar också en avgörande roll. Det gjorde att kampanjen nådde ut bortom de digitala rörelserna till den breda allmänheten. De uppenbara pressetiska dikeskörningarna lämnar jag därhän just idag. I förklaringen till uthålligheten i metookampanjen har dock medierna en avgörande roll.
Så ett år senare vad har hänt? Jag tror att #metoo har skapat en medvetenhet för all tid och ett förändrat beteende hos kvinnor såväl som män. Man vågar att anmäla och man vågar att säga ifrån i större utsträckning. Den här rörelsen kan fungera som ett vaccin mot övergrepp. Men det återstående arbetet bygger på oss alla. Det är bara tillsammans som man kan nå hela vägen.
Det är ett fortsatt arbete för ett jämställt samhälle som behövs. Där varje chans att ifrågasätta sexism, trakasserier och andra övergrepp måste göras. Ett arbete som innefattar myndigheter, politiker och arbetsgivarna. De måste utveckla sitt arbete utifrån de lärdomar #metoo synliggort. Men arbetet görs också i det dagliga av oss alla andra i rollen som t.ex. föräldrar, vänner, arbetskamrater och lärare. Vi har ett stort ansvar att göra mer av den möjlighet som getts oss att förändra.
Det finns mycket kvar att göra men ett lock har öppnats som inte går att sätta på igen.
Och ja det finns problem i kölvattnet runt metoo som behöver adresseras även om vi just på årsdagen kan unna oss att enbart fokusera på vad rörelsen skapat i positiv bemärkelse. Och det är ingen backlash mot rörelsen att lyfta upp de problem som dyker upp. Folkdomstolar och digitala lynchmobbar på instagram hör till exempel inte hemma i ett rättssamhälle. Och det finns verktyg i vårt samhälle såsom till exempel arbetsmiljölagstiftningen som man kan luta sig mot nu när frågan synliggjorts.
Fokusera på kärnfrågan och sätt in metoo i den större kontexten om alla människors lika värde. Det är där den här frågan hör hemma.
Och just idag gläds åt allt som skett på ett år. Sökarljuset är inställt på den här frågan och vi får göra det bästa av det. Och komma ihåg att det finns andra regioner i världen där de bara är i början av ett stort förändringsarbete. Följ till exempel utvecklingen av #metoo i Indien just nu.
Tack alla ni som lagt ner extra mycket tid på att driva det konstruktiva förändringsarbetet i frågan.
Relaterat:
- Följ det fortsatta arbetet bland de 65 initiativ som samlats på sajten Metoouppropen.
- Novus: Metoo har förändrat
Lämna ett svar