Under taggen #metoo samlas berättelser om sexuella trakasserier. Genom en flod av vittnesmål från hela världen blir vidden av detta samhällsproblem tydligt.
Alyssa Milanos uppmaning på twitter passar utmärkt för sociala medielogiken. Tekniken möjliggör gestaltningen av ett verkligt problem, en uppdatering med #metoo räcker. Man behöver inte säga mer än så.
Taggen #metoo ger alla de aktörer som arbetar som har kunskap inom fältet en stor möjlighet att nå ut med det stöd de kan erbjuda. #metoo blir en kunskapskampanj och bidrar till en ökad medvetenhet som ger underlag för alla att diskutera sexuella trakasserier. Ta tillfället i akt och lyft detta i varje hem, i skolan och på arbetsplatser. Att synliggöra frågan om sexuella trakasserier på detta sätt gör också att fler får mod att agera och anmäla om så är möjligt. Eller att man nästa gång inte bara tiger utan tidigt vågar be om hjälp eller säga ifrån om man utsätts för integritetskränkande handlingar. Det är också helt klart att alla män reflekterar över sitt eget agerande. För varje vittnesmål finns det ju också en förövare.
En viktig faktor att bära med sig när taggens aktivitet börjar svalna är att många kan dras med i den här varma systerliga famnen som man upplever att sociala medierummet ger. Man vill bli en del av detta och man har något att dela med sig av. Man berättar kanske det man varit med om både publikt och detaljerar för första gången. Det kan ge reaktioner som inte bara är positiva av någon i flödet och framför allt kan det väcka något inom en själv om man sedan länge valt att trycka undan det. Det är angeläget att väl ta hand om de som i ens omgivning valt att berätta något. Det kan vara lätt att missa den delen när hela nätet fylls av liknande berättelser. Men varje enskild händelse är stor för de som valt att dela med sig av den. Känner du någon som delat med sig, visa att du sett det och att du finns där. Om du själv delat med dig och märker att det tär att ha väckt det där du tryckt undan länge så se till att få hjälp. Att så många varit med om liknande saker och ibland långt värre saker än du varit med om, förtar inte kraften i det du varit med om för dig.
Låt inte heller flödet bli en folkmobb där det handlar om enskilda utpekade män (oftast). Vi lever i en rättsstat och brott bör anmälas. Det finns en rättsprocess runt ärenden och frågan är så långt större än dessa enskilda förövare. Det är ett symptom på ett strukturellt samhällsproblem. För oss som inte är inblandade i ett konkret rättsfall är det vad detta handlar om. Att var och en kan fundera över hur man kan bidra till att bryta detta mönster. Sorgligt nog är dessa vittnesmål säkerligen enbart toppen på ett isberg. Alla orkar inte eller vill inte skriva ens i ett sådant här sammanhang. Och det betyder att problemet är gigantiskt.
Det finns mycket mer att kommentera runt detta digitala fenomen men återkommer till det längre fram. Det ovanstående kommenterar jag i TV4 Nyheterna, klippet kan ses här.
Lämna ett svar