I kölvattnet av digitalt engagemang kommer alltid ifrågasättandet och kritiken mot just digitala fenomen som blir virala. Nu är det dags för ifrågasättandet av äktheten i alla de initiativ som tas bland privatpersoner för att visa sitt stöd för de människor som är på flykt. Skriver om det på Expressen Debatt under rubriken ”Förakta inte det engagemang som sker”. Tror att det som sker nu ger en möjlighet för partipolitiken att kliva fram och visa hur det engagemang som så många medborgare visar kan tas om hand. Det är läge att kliva fram att omfamna det engagemang som finns och att berätta historien om vilken roll partier har. Det som å ena sidan är en möjlighet är också ett hot. Bortom det akuta behovet av att lösa situationen för alla de människor som flyr behöver politiker visa att man lyssnar på sina medborgare. När de nu har klivit från att vara latent politiskt aktiva till att bli aktiva kommer de också kräva att man blir lyssnad på.
I min eftervalsanalys efter supervalåret 2014 menade jag att just Feministiskt Initiativ förmådde att aktivera de latent politiskt aktiva feministerna. De kände att de behövdes och valde att agera från att tidigare haft koll men litat på att det skulle ordna sig.
När man väljer att agera så som många gjort de senaste dagarna kommer man också manifestera sig som en medmänniska som agerar. När man ser resultatet av sina handlingar får man självförtroende att fortsätta. Tänk dig gänget bakom #vigörvadvi kan. De har samlat in drygt 7 miljoner kronor på några dagar. De kommer vara höga av förändringskraft. Det är berörda samhällsaktörer ansvar att se detta. Både politiska partier och hjälporganisationer. Vi har många exempel på hur ett spontant digitalt engagemang leder till ett fortsatt engagemang. Minns Anton Abeles upprop 2008 genom sin Facebookgrupp ”Stoppa gatuvåldet” och hur det blev början till en politisk karriär. Felicia Margineanu fick genom Facebook 10 000 personer att demonstrera mot rasism efter valresultatet 2010. Aftonbladet beskrev det som ”här föds en hjälte” och det visar precis vad man kommer att vilja leva upp till. Fem år senare driver Felicia engagerat kampen vidare.
Det vi ser idag är inte en engångsfluga. Det här är en brytpunkt.
Läs gärna hela debattartikeln ”Engagemanget på nätet ska inte föraktas och ses som kortsiktigt”
Har också resonerat mer om vikten att ta hand om engagemanget för demokratins skull.
Lämna ett svar