Stakston

Mediestrategen Brit Stakston. Allt om digitalisering, kommunikation, medier och PR

  • Hem
  • Föreläsningar & workshops 2024
  • #backademokratin
  • Almedalen 2025?
  • Kontakt
    • Om Brit Stakston
  • I medierna
  • Publicerat
  • Digitalisering
  • Arkivet

Powered by Genesis

Du är här: Hem / Arkivet / Intresserad av Piratpartiets väljare? 2010-del-16

Intresserad av Piratpartiets väljare? 2010-del-16

augusti 6, 2010 by Brit Stakston 15 kommentarer

Rent kommunikativt ger Piratpartiets kraschlandning igår genom Rick Falkvinges barnporrsuttalande övriga partier en gyllene möjlighet att för Piratpartiets väljare uppdaterat visa hur de vill arbeta med det som anses vara deras kärnfrågor. De sägs särskilt driva demokrati-, integritet-, rättssäkerhet och rättighetsfrågor ur ett upphovsrättsligt perspektiv. Alldeles oavsett vad man tycker om Piratpartiet och deras förmåga är ju det här kärnfrågor som det är angeläget för alla partier att visa tydlighet runt.

När det nu upplevs att Piratpartiet faller och definitivt lider av founders syndrome så syntes under debatterna igår och i samband med valmanifestet ett stort intresse för vem som nu ska hantera de här frågorna. Piratpartiet har betytt mycket för att sätta frågorna på agendan men kan de verkligen sägas vara de enda som bryr sig och driver dessa frågor idag?

Så ”go for it” nu övriga partier.  Triggas ni inte alls av den kommunikativa möjligheten? Har ni inte lust att förflytta de vilsna potentiella väljarna som i Europaparlamentsvalet valde Piratpartiet? Passa på att ge en dagsaktuell samlad bild av var ni står och att ni förstått. Nu. Försök bli relevanta för de vilsna väljare som nu undrar var de ska lägga sin röst. Ge en uppdaterad bild av era visioner och handlingsplaner för det Piratpartiet säger sig vilja åstadkomma.Visa att Piratpartiet inte är det enda alternativet för de här samhällsviktiga frågorna.

Även om det inte planerats att kommunicera brett just denna vecka eller kanske ens alls under hela valrörelsen så vore det rätt att göra det för att omvärlden har sitt fokus på de här frågorna just nu. Det finns ca 16 500 medlemmar i Piratpartiet och det blev skrällseger i Europaparlamentsvalet. Lägg sedan till att valet 2006 avgjordes med hjälp av cirka 120 000 röster. Visa nu respekt och intresse för de 7%* som faktiskt valde att rösta på Piratpartiet i Europaparlamentsvalet. Försök visa att ni kan vara relevanta för dem.

Interagera med omvärlden helt enkelt. Sociala medier kommer som sagt inte avgöra valet 2010 men det finns alltid oförutsedda saker som dyker upp i en valrörelse  där det nya medielandskapet kan spela en stor och avgörande roll. Falkvinges barnporrsuttalande är sådan händelse eftersom det möjliggör precis detta. Att  fånga upp dagsaktuella frågor och ge de egna perspektiven. Inte bara agera utifrån de planerade debatterna och valbudskapen på affischer och i övrigt tryckt informationsmaterial. De nya medierna möjliggör att man snabbt kan fånga upp och nå ut brett med de egna perspektiven. I interaktion med en omvärld som söker information, kunskap och diskussion.

Det här med vikten av att ”interagera med omvärlden”  förklarar jag så här i boken Politik 2.0 i avsnittet om bloggar:

Mitt favoritexempel på vad det där med att interagera med omvärlden egentligen innebär är nödlandningen av US Airways Flight 1549 i Hudson-floden. Ett ofta använt exempel på medborgarjournalistik.  Den ledande bilden i nyhetsrapporteringen över hela världen var tagen av Janis Krums från en båt som skulle plocka upp passagerarna som stod på flygplansvingen. Janis kallar sig idag ” The Miracle on the Hudson Photo Guy” i sin presentation på Twitter. Minns ni bilden där passagerarna väntade på vingen.

Minns ni också hur tidningarna senare fylldes med artiklar om nödlandningen och bedriften av den store hjälten, piloten Chesley Sully Sullenberger. Finns det någonsin ett bättre tillfälle att passa på att berätta var denne hjälte är utbildad?  U.S Airforce tog chansen och gjorde det i en bloggpost med rubriken ”US Airways pilot. ”Hudson Hero” is former Air Force”.

US AirForce interagerade med en för omvärlden aktuell och intressant fråga. Ett tillfälle dök upp som inte var planerat där det var alldeles ypperligt att berätta om deras pilotutbildning.

Det händer alltså saker nästan dagligen där det är möjligt för politiker att hitta sin egen ”flygplanshändelse” till vilken man kan addera sina egna perspektiv – på lokal och rikspolitisk nivå. Piratpartiets kraschlandning de senaste dagarna är verkligen en högaktuellt sådan. Jag skulle givet ta chansen om jag tillhörde ett politiskt parti, hade sakkunskapen och brann för de här frågorna. Att bli dagsaktuellt relevant och fånga upp en rådande debatt.

Det finns idag massor av snart före detta Piratpartister och andra intresserade av informationssamhällets utveckling som skulle uppskatta tydlighet och möjlighet att veta var övriga partier egentligen står i de kärnfrågor som förknippas med Piratpartiet. Dessutom finns det inom Piratrörelsen en massa smartskallar som kan rekommenderas i en tankesmedja när sakkunskap och engagemang behövs framöver. Det här är några av vår samtids viktigaste frågor.

Så nu är det chansen för de andra partierna att visa om Piratpartiet verkligen är det enda alternativet här och om något alls hänt sedan FRA-debatten. Total tystnad kommer annars visa att Piratpartiet fortsatt behövs.

Eller så är tystnaden ett resultat av okunskap om det nya kommunikationslandskapets möjligheter för politisk kommunikation. Politik i vardagen. När det finns frågor och brinner till av nyfikenhet hos väljarna. En chans att bryta igenom. Svårare än så är det inte att bli relevant för ett politiskt parti idag.

/Brit Stakston

*Uppdatering: hade först rubriken ”Någon intresserad av Piratpartiets 7%?” det var en bra rubrik men ville ju egentligen inte diskutera siffror hit och dit.  Det var inte huvudpoängen. Men faktum är att ingen hade trott att Piratpartiet skulle få 7% i Europaparlamentsvalet, det är en bra påminnelse om att det faktiskt fanns intresserade väljare då och de traditionella partierna tog dem aldrig på allvar inför det valet. Men visst vi har sett att inga mätningar för riksdagsvalet har hamnat i närheten av sådana valresultat och jag valde nu att skriva ”väljare” istället så vi kan låta bloggpostens rätta fråga hamna i fokus: den om politikers förmåga att dagsaktuellt interagera med omvärlden.

Arkiverad under: Arkivet

Kommentarer

  1. britstakston säger

    augusti 6, 2010 kl. 3:33 e m

    @blondinrikard såhär menade jag : ) http://bit.ly/bNDg96

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  2. britstakston säger

    augusti 6, 2010 kl. 3:35 e m

    Apropå den chans som finns nu för de andra partierna ”Vem vill ha Piratpartiets 7%?” : ) http://bit.ly/bNDg96

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  3. Mary säger

    augusti 6, 2010 kl. 3:42 e m

    Exakt… precis vad jag skriver om mest hela tiden. Att partierna ska ta frågorna de är angelägna för alla.

    http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2010/08/om-piratpartiets-fragor-var.html

    Svara
  4. MiNimaliteter säger

    augusti 6, 2010 kl. 4:06 e m

    @berinder Brit på samma tema http://bit.ly/crUe0f ”Total tystnad kommer annars visa att Piratpartiet fortsatt behövs.”

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  5. Beelzebjorn säger

    augusti 6, 2010 kl. 4:09 e m

    MYCKET läsvärt av @britstakston : http://bit.ly/crUe0f #val2010 #piratpartiet (via @MiNimaliteter)

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  6. TjejEntreprenor säger

    augusti 6, 2010 kl. 4:26 e m

    BEFRIAD ZON: Någon intresserad av Piratpartiets 7%? http://bit.ly/9BktLo

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  7. Jörgen L säger

    augusti 6, 2010 kl. 8:42 e m

    Nej, uppenbarligen verkar det som att de inte var intresserade, det var helt tyst..

    Eller ska Asks utspel om att hon kunde överväga att eventuellt kanske reflektera över ifall serierefigurer ska räknas som barnpornografi räknas dit?

    Jag tror för egen del att Piratpartiet kommer att resa sig igen ganska snabbt. Det vimlar av vettiga människor i partiet, och det är lovande att styrelsen nu öppnat det beramade manifestet för en medlemsgranskning. Ur den processen kommer att utkristallisera sig ett mycket bättre dokument och inte minst en aktivistorganisation som får ett dokument de känner att de haft inflytande över. Det är en styrka inför valrörelsen.

    De andra partierna har i princip redan försatt chansen du nämner.

    Svara
  8. hwestoo säger

    augusti 8, 2010 kl. 12:26 e m

    …och här http://bit.ly/a8ChaI

    This comment was originally posted on Twitter

    Svara
  9. Pontus säger

    augusti 10, 2010 kl. 1:50 e m

    Varför är man vilsen om man röstar på PP?

    Svara
  10. Hans säger

    augusti 13, 2010 kl. 10:56 f m

    Det är verkligen inte ett mysterium att de andra håller sig borta. Dom har under fyra år visat att dom skiter i piratpartiets frågor och på alla områden vill förvärra situationen ytterligare. Dom inser att dom inte kan lura oss eftersom vi är betydligt smartare än medelsvensson. Någon stackars vilsen dåre försöker locka med ”frihet”, ”öppenhet” i sin personvalskampanj men deras tid är bortkastad. Dom har svikit för många gånger när det kommer till kritan i riksdagskammaren.

    Svara

Trackbacks

  1. Piratpartiets dilemma « TantraBlog skriver:
    augusti 6, 2010 kl. 11:47 e m

    […] Blogg, Port Freedom, Lars-Ericks blogg, Lars-Erick igen, och igen, Henry Rouhivuori, SvT Kultur, Brit Stakston, Satmaran, Futuriteter, Surgubben, Olof B, Polymeriska tankar, […]

    Svara
  2. Sanningen om samhället – 2010-08-07 skriver:
    augusti 7, 2010 kl. 10:37 f m

    […] Linking blogs (3) opassande.se, JMW Kommunikation, Beelzebjörn – out and […]

    Svara
  3. Deepedition » Piratpolitik, röstinvestering och fotboll skriver:
    augusti 9, 2010 kl. 12:31 f m

    […] Andra förstår inte vad min och andras kritik går ut på. Varför det som hände faktiskt är ett problem och att något annat parti, om de stod på tå, enkelt nu kunde stjäla Piratpartiets kärnfrågor och därmed totalt slå undan fötterna på PP. […]

    Svara
  4. JMW Kommunikation » Finns politiska förebilder i de sociala medierna? Valrörelsen 2010. Del 15. skriver:
    augusti 10, 2010 kl. 11:05 f m

    […] vem bär ansvar för att de sociala medierna integreras i fler arbetsprocesser och inte bara blir ett fint verktyg för några enstaka politiker som fattat […]

    Svara
  5. JMW Kommunikation » Öppna en Valstuga 2.0 nu skriver:
    augusti 23, 2010 kl. 9:55 f m

    […] Det som helt saknas i politisk kommunikation på nätet är att man inte alls hittat arbetssätt för att utnyttja den snabbhet som vore möjlig för att besvara frågor som dyker upp och blir viktiga hos väljarna. Det skulle kunna avgöra valet om detta vore en fråga som skulle beröra fler. Det handlar alltså om snabbhet och synlighet inte bara i de frågor man planerat att debattera. Det kan vara frågor av typen ”kan vi få fungerande tåg oberoende av årstid, vad tänker ni göra åt SJ”, ”vad gör ni åt arbetsvillkoren för bärplockarna” eller ”hur ser ni på integritetsfrågan nu när Piratpartiet ser ut att tappa förtroende?”. […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Stakstontweets

Tweets by @britstakston

StakstonInsta

Loading...

Gallery