Kungahusets Facebook-sida diskuterades när den kom. Funktionen är uppenbar, det kommer att vara en plats för rojalister att i sin vardag kunna följa vad som händer. De har öppnat en kommunikationskanal och mer än att vi ska tro det innebära att vi får se dem äta frukost i morgonrock så är det en plats som fyller tre huvudfunktioner:
1. En är uppenbar och självklar. Det är förstås ett forum för de som älskar Kungahuset. Med chansen för Kungahuset att förse medlemmarna på sidan med senaste nytt och ett relevant flöde på en plats som finns i deras vardag. Vi ser att de kontinuerligt lägger upp material, Prins Daniels förkunnande klockan 07 läggs genast ut.
2. En funktion är mer komplicerad och återstår att prövas. I kommande tider då det kan hända liknande omdiskuterade saker som förra året som de otaliga och omdebatterade kungahistorierna så måste man hantera kriskommunikation även här. Det får vi se framöver hur de väljer att hantera, för man kan inte enbart vilja kommunicera under glada tider.
3. En funktion av Facebooksidan ger Kungahuset en ny möjlighet. Det handlar om möjligheten att ta kommandot över informationsflödet och därmed till viss del att dra bort mattan under fötterna på t.ex paparazzis. Tänk till exempel på när Wayne Rooney valde att berätta om sin hårtransplantation direkt efter behandlingen via Twitter under hashtaggen #hairwego.* Så tas verkligen udden av en del av skvallret runt händelsen. Under det brittiska kungabröllopet hade jag förmånen i samband med en intervju att djupdyka i kungahusen och deras sociala medienärvaro, det var uppenbart att twittrandet i realtid med ständigt uppdaterade rapporter om vad som hände var relevant och mycket uppskattat av rojalister och dessutom välbevakat av journalister. Det var ju också ”YouTube-generationens bröllop” som Westminster Abbeys sociala medieredaktör sa till mig när vi senare träffades för ett samtal om hur de använt sociala medier. Kungahuset kan nu ta kommando genom att till exempel välja att i samma stund som presskonferensen avslutat och Prins Daniel tillkännagett barnets ankomst, välja att lägga ut t.ex. historiska dokument som den kommuniké vi ser här ovan. Bra jobbat!
Vill vi hålla koll ska vi nog följa Kungahusets Facebooksida för det första fotografiet på den lilla prinsessan. Kanske tagen av Kungen själv med sin Hasselbladskamera.
Uppdaterat kl 14.00:
Titta så rätt Kungahuset gör, alla medier tar deras bild från Facebook. Och de har fått drygt 10 000 nya följare sen klockan 07.00 i morse. Det är mycket samtidstypiskt att Facebook blir navet i denna glada händelse och där Kungahuset ger oss chansen att berätta vidare om händelsen. Bilden finns i alla medier men har också delats drygt 1 500 gånger. Om det brittiska bröllopet var YouTube-generationens event enligt Imogen Levvy hos Westminster Abbey, så har vi här den första kungliga svenska Facebook-bebisen. Och de hanterar Facebook just nu på ett sätt som jag inte sett något svenskt företag göra i ett så skarpt kommunikationsläge. Facebook och andra sociala mediekanaler är alldeles ofta underordnat. Här är det en strategisk del. Kungahuset 2.0. Vilket är roligt att se med tanke på kritiken för deras förlovningsvideo tidigare. Visst är det som Martin Jönsson, SvD skriver att det börjar märkas att det finns en sociala mediestrategi.
Första bilden av det lyckliga paret, vilken alla medier kastar sig över. Via Facebook.
Kan vi fånga samtiden bättre än bilden av nya och traditionella medier i Sofia Tanakas tweet:
Uppdaterat klockan 20:54 har Kungahuset nu 43 763 medlemmar, det är drygt 26 000 nya på 13 timmar.
/Brit Stakston
* Tipstack till Björn Ehrnberg
[…] de fått 50 000 nya personer som följer deras Facebooksida. I min postning från den morgonen ”En prinsessa är född. Så även på Facebook” lyfter jag fram varför det är så rätt av Kungahuset att använda sig av Facebook. Låt oss se […]