Förra veckan presenterade .se statistiken om Svenskarna och internet 2013. Rapporten är en kartläggning av användningen av Internet och media där de även försöker titta på hur nätet påverkar enskilda individer, familjer och samhället.
Rapporten visar en stabilisering av internetanvändandet (89 procent) och två av tre använder sig av en mobil för att koppla upp sig till internet. Utvecklingen av att kvinnorna tar över internet har förstärkts av användandet av smarta mobiler. Till exempel använder sju av tio 12-15 åringar Instagram. 16-25 åringarna är de mest aktiva av alla och bidrar samt interagerar flitigast på nätet.
I årets rapport finns också några andra siffror värda att lyfta fram som både är fantastiska och allvarliga.
Fantastiska för att de visar vad nätet betyder för känslan av delaktighet i ”informationssamhället” (vilket 2013 ändå väl får anses vara likvärdigt med ”samhället” per se). Allvarligt för att de visar hur angeläget det är att så många som möjlighet kan uppleva den delaktigheten.
Sambandet mellan att vara digitalt aktiv och känslan av delaktighet som beskrivs under kapitlet ”Delaktighet och beroende” är utmanande. Det passar bollen till er alla som kan vara eller är pusselbitar i det digitaliseringsarbete som måste ske brett. Det utmanar varje förälder, skolan, organisationer och andra. Har sedan länge hävdat att det är lika centralt för samhällsutvecklingen att förstå nätet och digitaliseringen på djupet som att lära sig läsa för att kunna delta. Att vara digital analfabet är lika exkluderande som det är att inte kunna läsa och skriva.
Årets rapport visar hur skrämmande rätt jag har i den jämförelsen.
Följande säger rapporten är utmärkande för de som känner sig delaktiga i informationssamhället:
- De har en egen dator
- De är företrädesvis unga och välutbildade med en god inkomst
- De tycker om att prova nya tekniska prylar.
- De tillbringar mycket tid på internet
- De använder internet på arbetet (den tiden spelar större roll för delaktighet än internettiden hemma)
- De tillbringar mycket tid i de sociala nätverken
- Vad man gör på nätet spelar stor roll
- Drygt åtta av tio i åldern 16-45 år känner sig helt och fullt eller till stor del delaktiga.
- Vad händer om flickor känner sig mer delaktiga än pojkar? Om vi idag ser att 12-15 åriga flickor känner sig mer delaktiga. Följer det här med dem upp i yrkeslivet eller möter de en annan struktur i arbetslivet?
- Vad händer om de som inte arbetar med datorer dagligdags inte känner sig delaktiga?
- Vad händer om de som känner sig delaktiga via sitt sätt att använda nätet går vidare i livet och möter strukturer som inte förmår se eller värdesätta detta?
/Brit Stakston
Läs gärna rapporten Svenskarna och internet 2013 sin helhet här, ger en fin bild av utvecklingen av nätet. Glöm inte heller Den digitala agendan och Digitaliseringskommissionen.
Andra lästips:
Hur bidrar du till digitaliseringen?
Abdikerande vuxna stort problem för nätutvecklingen?
Digitala och analoga värderingar måste mötas
Evelina Berg säger
Tack! Oerhört intressant och inspirerande text!
Personligen har jag inte tidigare känt mig delaktig i digitaliseringen men med. Det är först nu, när jag har förstått hur olika språk exempelvis kommunala handläggare och IT-tekniker pratar, eller när jag ser hur de som kämpat för öppen e-förvaltning inte vet vad de skulle med all information till som jag förstår bristerna i att alla professioner inte är delaktiga i det som sker.
Tidigare jobbade jag inom en offentlig verksamhet riktade till funktionsnedsatta och äldre. Tekniken på detta område är så outvecklad så jag skäms och huvudargumentet är att ”äldre ändå inte är på internet”. Sagt av kommunikatörer. 2014. Nog är det så att den digitala tekniken som behövs för att t.ex. kunna boka färdtjänstresor via en app kanske inte är lönsam. Däremot är den värdefull i en kollektivtrafik utan tidtabell.