Min kompetens om kommunikation och digitalisering av samhället strävar jag efter att använda för en hållbar utveckling av demokratin. Utgångspunkten är att om fler får mer kunskap ökas delaktigheten i den digitala utvecklingen.
Än idag börjar allt med en djup läs- och skrivförståelse för att fullt ut delta i samhället men det nu finns ytterligare en dimension, ett slags digitalt raster. Att leva utan digital kunskap idag kan jämföras med analfabetism.
Sedan åtta år har jag haft en stående bevakning på Google med sökningen ”hoten mot demokratin”.
Under valet 2018 startade jag föreläsnings- och poddserien #BackaDemokratin. Det som då var utgångspunkten är lika relevant än idag. Det finns ett behov att fler kliver fram och aktivt backar demokratin. Om inte vi som är nöjda med demokratin blir bättre på att försvara den kommer spelfältet överlämnas till mer av de strategiska antidemokratiska rörelserna som lärt sig allt om digital opinionsbildning.
Förhoppningsvis kan mina funderingar i frågan stärka och inspirera fler till att engagera sig för demokratins utveckling. Vill du boka föreläsningar på temat #backademokratin läs mer här.
Fler av mina analyser om demokrati och demokratiutvecklingen i världen återfinns hos reportagesajten Blankspot.
ARKIV PODDEN BACKADEMOKRATIN
Avsnitt 1: ”Jag vill hellre prata vårdpolitik”
Samtal med Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna. hur tänker hon runt utvecklingen av medborgarsamtalen online. Madelene Spinod är ny medlem i Socialademokraterna och hon berättar om sitt val att engagera sig partipolitiskt. Hur inkluderande och välkomnande är partikulturen? Avsnittet avslutas med ett samtal med Torbjörn Sjöström, VD Novus om medier under valet 2018 och opinionsundersökningars roll.
Avsnitt 2: ”Glädjen i att vara nätmedborgare”
Samtal med Gun Svensson fd Piratpartiet nu pensionär och väldigt digitalt aktiv. Vi pratar om internetutvecklingen och den rådande internetbaksmällan som inte förvånar Gun. Hon önskar fler lärde sig mer om nätet och såg sig som ansvarsfulla nätmedborgare.
Avsnitt 3: ”Vi har ju inga politiker som vågar drömma”
Samtal med Erik Wagner och Kristina Paltén.
Erik Wagner. VD/förlagschef för Idealistas och redaktör för idétidskriften Kurage. Engagerad i frågor som rör civilsamhället och ledarskap. Nyligen har han gjort en resa genom Sverige och jag är nyfiken på hans reflektioner från den resan och hans tankar om civilsamhällets roll för demokratin idag. Och så har jag kollat lite på hans senaste uppdateringar. Vad säger de om honom?
Sedan pratar jag vidare med ultralöperskan och författaren Kristina Paltén. Aktuell med boken ”Den rädda löparen” efter att som första kvinna ensam sprungit genom Iran, en sträcka på 184 mil. I dagarna har landets samtliga partiledare fått hennes bok och ett personligt brev. Vad hoppas hon uppnå med det och har hon fått några svar? Och hur tänker hon runt engagemang.
Avsnitt 4: ”Då dör demokratin”
Samtal med Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning och initiativtagarna till Open Act, ett kommunikationsnätverk startat av Patrcia Zani, Reach for Change och Maria Fabricius, pr-byrån Number 10.
Patrik Oksanen är aktiv i debatten om försvarspolitiska frågor och säkerhetspolitik, informationskrig och desinformation. Vi samtalar om internets påverkan på demokratin i stort och mer specifikt om huruvida påverkan kommer ske på det svenska valet såsom vi sett i andra valrörelser och vad som krävs av medierna för att lotsa väljarna. Och så avslutar vi med en dans av Cab Calloway!
Vi tar också reda på mer om det nya partipolitiskt obundna initiativet Open Act som vill förflytta röster från de främlingsfientliga partierna.
Avsnitt 5: Samtal med Anders Mildner
Här samtalar jag med innehållsstrategen, författaren och fd journalisten Anders Mildner om demokrati, journalistik och bibliotek. Är det som Anders och Brit trodde? Deras vägar har korsats många gånger de senaste 10 åren i samtal och debatter om digitalisering. Anders medverkade också i Brits boke Politik 2.0 om digital politik. Anders har numer lämnat journalistiken och arbetar idag med innehållsutveckling av mötesplatser hos Altitude meetings. Brit å sin sida har mer närmat sig journalistiken och här reflekterar de över medias, politikens och demokratins utveckling i relation till nätet. De startar samtalet genom att reflektera om den här samtidstypiska krocken mellan gammalt och nytt som skedde under en antologipresentation av Institutet för mediestudier.
Avsnitt 6: Samtal med Rossana Dinamarca
Dagens gäst är Rossana Dinamarca som än så länge är riksdagsledamot och feministisk talesperson för V, till hösten vet vi nu att hon kommer att studera juridik. Samtalet kommer som vanligt handla om tankarna 2010 om digitalisering och politik och hur de förändrats över tid. Men vi kommer också prata om hat och hot online, en fråga Rossana arbetar aktivt med och själv fått uppleva genom åren. Hur påverkar det demokratin tror hon?
Avsnitt 7: Samtal med Erik Amnå
Detta samtal har jag längtat extra mycket efter! Möt Erik Amnå i ett spännande samtal om vägar till engagemang. Detta borde väcka alla politikers lust att vilja nå den stora gruppen av standbymedborgare som Erik Amnås forskning identifierat. Och det är en stor grupp. Hur stor? Lyssna så får du veta!
Här kan du ta del av forskningen om ungdomars politiska utveckling.
Avsnitt 8: ”Så funkar Sverige” med Matilda Westerman
Dagens gäst är Matilda Westerman som nu debuterar som författare med boken ”Så funkar Sverige” som vänder sig till alla nyfikna barn och vuxna. ”Så funkar Sverige” är en handbok över landet där fakta om allt från källkritik till källsortering presenteras. Men boken bjuder också på historia om varför landet fungerar som det gör, och hur man kan vara med och påverka för att göra Sverige ännu bättre i framtiden. Grymt verktyg för demokratifostran!
Med Matilda pratar vi förstås om boken och vad hon hoppas den ska bidra till men eftersom Matilda också är en person som ständigt varit aktiv och engagerad i hela sitt liv.
Från elevkåren, studentkåren, miljötinget, ungdomsförbund och bostadsrättsföreningar så har hon engagerat sig. Klart måste vi djupdyka i vägar till engagemang och påverkan. Hur ser hon på politisk påverkan idag och vad tror hon digitaliseringen bidrar till och vad behöver man se upp med?
Avsnitt 9: Almedalsspecial inför Almedalen 50 år – boksläpp
I år är det 50 år sedan Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak i Visby. Almedalsveckan som demokratifestival har få jämförelser. Förra året hölls över 4 000 evenemang och över 40 000 människor besökte veckan. Boken om Almedalen första 50 år har nu skrivits och vi är stolta över att få en sneak peak på boken.
Möt Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm som ligger bakom antologin Almedalen: Makt, magi och möten.
Övriga paneldeltagare som medverkar i antologin och deltar i podden är:
Staffan Dopping, moderator och konsult
Linda Norberg fd presschef M och krishanterare i regeringskansliet
Jonas Morian, samhällspolitisk rådgivare och Almedalsveteran.
Dessutom får vi reflektioner om Almedalen idag av pr-konsulten Ann-Sofie Halling som brukar ta semester för att vara i Almedalen samt Jessica Schedvin, chefredaktör Makthavare.se och Jonas Lundgren, redaktör Makthavare.se. Sajten som tycker politik är så kul så att man tar det på allvar.
Avsnitt 10: Samtal med Morgan Olofsson, L
I dagens avsnitt möter jag någon som gör det där som behövs i en demokrati. Vi ska vara så glada för att några vågar och vill ta klivet in i politiken! Möt Morgan Olofsson som nu kandiderar till riksdagen för Liberalerna. Vi får veta hur det är att få en energikick av mötet med väljare. Morgan var tidigare utrikeskorrespondent för SVT i Moskva på 1990-talet och har efter det haft chefsposter på Rapport och Röda Korset. I dagarna släpps hans bok ”Ryssland och historiens början”. I podden får vi lära oss mer om det land där demokratin hade segrat men auktoritära krafter växte sig kraftiga, hur tänker de människor Morgan Olofsson träffade för ca 25 år sedan om detta idag? Vad kan vi lära oss av det och hur ser Europa ut om Putin får bestämma om 10 år.
Avsnitt 11: Backademokratin Almedalsspecial
Digitaliseringen av det offentliga samtalet, hotar det demokratin? Sociala mediers roll för påverkan och mobilisering är uppenbar – vilken roll kommer de att spela i valspurten och vad gör det med oss när manipulation är så enkel? Och i ljuset av detta vilken funktion har Almedalen efter 50 år?
Medverkar gör: Patrik Oksanen, politisk redaktör, Mittmedia, Torbjörn Sjöström, vd, Novus, Sofia Arkelsten, rikdsdagsledamot, Moderaterna, Lena Lid Falkman, retoriker/forskare, Staffan Dopping, kommunikationsexpert, Jessica Schedvin, chefredaktör, Makthavare, Martin Schibbye, chefredaktör, Blankspot, Niclas Svensson, journalist, Expressen och Sofia Juhlin, global marknadschef, Mynewsdesk.
Avsnitt 12: Felicia Margineanu och Goran Asaad
Idag möter jag Felicia Margineanu och Goran Asaad som i mötet med varandra och kärleken också hittat ett nytt sätt att arbeta med inkludering och engagemang genom föreläsningsserien ”Uttryck dig”. En glädjeboost att få samtala med dom! Inspireras och följ dem på deras olika plattformar.