Det finns förstås en hel del taggar som skulle kunna kvala in på en lista över årets svenska hashtagg. Även internationellt finns det många roliga som #giveLeoanOscar, galna som Kim Kardashians rumpa och angelägna taggar som driver kampen för fängslade journalister #FreeAJStaff. Och alltid följs de av en viktig diskussion om de är värda något överhuvudtaget. Men #ALSIceBucketChallenge har väl en gång för alla visat att diskussionen om slacktivism kan nyanseras. Genom ishinkarna som spred sig i många länder bevisades att digitalt engagemang både kan sprida kunskap och ge intäkter.
Men låt oss återvända till Sverige. Här finns det ett par starka taggkandidater kopplade till supervalåret t.ex. SVTs välanvända #dinröst för såväl den långa livslängden på taggen för att den är en välutnyttjad arena av opinionsbildarna. Det har också funnits händelser under året som verkligen visade nyttan av en samlande tagg, t.ex. Salabranden. I slutet av den här texten följer några fler tips från mina twitterföljare.
Själv utser jag #björklundsskola till årets tagg. Först en kort bakgrund för de som inte minns händelsen. En vardagkväll i januari funderar en då 17-årig elev över situationen i skolan. Hen bestämmer sig för att skicka ut en tweet på sitt twitterkonto som följs av knappt 400 följare som går i skolan. Och på kort tid får hen en respons som hen ej märkt av tidigare. Aktivt samlar hen diskussionen och kommer de närmaste dagarna medverka i några av landets största och viktigaste medier samt bjudas in av Miljöpartiet för att diskutera skolpolitik. Den fullständiga historien hittar du i min blogg ”Att bli hörd som elev #björklundsskola”
Mitt val av taggen #björklunddskola till 2014 års tagg baserar sig på följande faktorer:
- Hur hen redakterade flödet – gjorde det så många företag och organisationer missar när chansen erbjuds och byggde under ett knappt dygn upp taggen som ännu idag lever. Hen retweetade och adderade taggen i de tweet som skickades vidare och såg till taggen inte blev helt kapad av politiker. Om och om igen påmindes om taggens syfte. Hen ville visa ”vuxentwitter” vad skolan innebär för unga idag.
- Hur det bevisade den unika förenande kraften som finns i taggen #skolan för en hel yrkeskår. Att addera #skolan och andra etablerade utbildningstaggar till taggen #björklundsskola bidrog starkt till hur snabbt den spred sig bland de rätta journalisterna och engagerade lärare, rektorer och andra skolintresserade.
- Hur Miljöpartiet (och till viss dels Socialdemokraterna) förvaltade diskussionen och bevisade sin förmåga att vara reaktivt proaktiva och lyssna på omgivningen.
- Hur media följde varje steg och gav en 17-årig elev en ännu starkare röst.
- Hur det gav en enskild individ utan tidigare påverkansmöjligheter en stark plattform.
Den mediemakt hen fick genom #björklundsskola tror jag väckte en känsla för att ta ansvar för den också, även om hen säkerligen inte vill diskutera gymnasieskolan längre (hen har ju gått ut skolan nu). Intervjuade hen under året och där kommenterade hen det som hände på följande vis:
”Jag hade inga som helst förväntningar när dessa frågor om skolan ställdes till mina följare. Jag var verkligen inte beredd på att någon dag senare sitta i Sveriges Radio och i Riksdagen för att lyfta twittrande elevers perspektiv och åsikter.
Faktumet att några tweets kan ge mig som gymnasielev tillgång till annars ganska slutna makt- och medierum tycker jag säger rätt mycket om hur sociala medier och ungdomar kan påverka samhället.”
Hen har tack vare sina egna digitala nycklar, dvs den kompetens hon hade om twitter och kunna tekniken bakom användandet av hashtaggar, öppnat dörrarna till dessa”slutna medie- och maktrum” hen talar om. En respons som förvaltades väl. Och vi kan tänka att det där var väl solklart och lätt som en plätt att göra för alla som vill påverka. Men det eleven gjorde har jag sett erfarna journalister och företag missa så många gånger. Jag har också mött unga som undrat hur det funkar. Samma vecka som eleven administrerade taggen #björklundsskola blev jag kontaktad av jämnåriga Vanessa Berhe. Hon ringde för att få råd i kampen för sin morbror som greps samtidigt som Dawit Isaak och sitter i samma fängelse sedan 13 år. Hon ville veta mer om ”hur hashtaggar egentligen fungerar och hur kan vi använda dem allra bäst för vår kamp?”
Den aspekten sätter fingret på varför just #björklundsskola är årets svenska tagg. Den 17-åriga skoleeleven visade oss vad som är möjligt om du har kunskap och lust att lyssna på din omgivning. Och visade att det bygger på att man kommit över själva tekniktröskeln som de där detaljerna runt taggande, retweetande och pingande av relevanta personer är. Digital kompetens som nyckeln till digital opinionsbildning. Digital kompetens som en förutsättning för att kunna göra sin röst hörd.
Fler taggar som betytt mycket under året:
Här får vi några fler tips från några av min fantastiska twitterföljare om taggar som betytt något för dem. Allt från stora nyhetshändelsers taggar till privata taggar som samlar minnen från viktiga händelser. Tack alla som bidrog och du glöm inte tipsa mig om den tagg som berört dig allra mest!
#Kandulova tipsar Johan Solum om. Det är taggen som var nomineradet till Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” där man ville förnya lokaljournalistiken genom att invånare i 52 kommuner kunde ställa frågor till sina lokala politiker. Vallöftet skulle göras digitalt och följdes även upp efter valet.
#Salabranden tyckte även Lars Nyström var viktig på grund av hur den också visade på samhällets sårbarhet:
Det har funnits många taggar som reagerat mot rasism och främlingsfientlighet till exempel taggen #dåhadejagintefunnitshär som Fredric Marcus startade tipsar Sarah Bernardt om. En stark kampanj som gick från tanke till handling på kort tid. Här kan du ladda upp ditt eget bidrag.
Rosie Rothsteins tipsade också om taggen #minflykt som Sveriges Radio startat och som samlar flyktingberättelser.
Paulina Söderlund vill lyfta fram taggen #intemintalman som startades när Rossana Dinamarca markerade att Björn Söder (SD) inte är hennes talman med orden ”du är inte min talman”.
Viktiga yttrandefrihetstaggar har funnits under året såsom t.ex. #FreeZone9bloggers om de etiopiska bloggarna anklagade för terrorism vilken Solhog tipsade om.
Angelägna taggar som #Ferguson skapad efter de reaktioner som följde efter att obeväpnande Michael Brown skjutits till döds av polisen tipsar Johanna Berg om.
Madde ville lyfta fram fler skoltaggar som Lärarförbundets #skolanförst och fantastiska #skolchatt som varje vecka diskuterar aktuella frågor inom skolan (som även kompletterats med rektorschatt under året) samt även en fin tagg som påminner oss om livet utanför Stockholm #livetinorr
Stadsarkitekten Emina Ek tipsar om #levandestad.
Malin Nävelsö tipsar om en tagg ”helt utan virala poänger” men lågmäld och vacker säger jag om #lyrikfredag
Taggandet är ju lika centralt för de flesta tjänster och definitivt för instagram, Odd tipsar om instagramtaggen #skönavärmland som samlas in av Skönavärmland.se.
Internet of things inlägg samlas under taggen #IoT och tipset kom från Mikael Trieb.
Vardagsbekymmer när tekniken inte fungerar som det ska tipsar Lena Göthberg om med taggen #dagenswifi.
Sen fanns det många härliga tips av mer privat karaktär. Josefin Granding Larsson tipsar om egna bröllopstaggen #JJ2014 vilket påminner oss om vilken nytta en tagg gör även för den här typen av händelser och kul att se vilken livslängd även en sån tagg har. Taggen #barnbarn är väl också ett bra exempel på beskrivande taggar för sånt som betyder något i vardagen och tipset kom från Katarina Hjälmheden.
Nog visar redan den här lilla sammanställningen på bredden av digitala diskussioner.
Lämna ett svar