Att vara i Almedalen är självklart. Är det något vi behöver så är det möten och nya allianser i alla former. Detta erbjuder Almedalsveckan unika möjligheter till på många sätt och vis.
Har genom åren skrivit ett antal debattinlägg på temat Almedalens varande och icke-varande och samtliga inlägg är lika aktuella ännu. Men man ser också att det jag varnat för sker om vi inte agerar nu händer – samhället påverkas av de underliggande antidemokratiska krafter som vi behöver diskutera gemensamt i Almedalen.
- 2015: Vi har aldrig behövt Almedalen mer än nu
- 2016: Vi behöver politiker som vågar vara tråkiga
- 2017: Löfvens Almedalsdiss ett populististiskt SD-tricks
Så vad gör jag i Almedalen detta år? Prioriterar tid att lyssna på andra och träffar dig gärna om du har spännande idéer om hur vi tillsammans kan hantera de antidemokratiska strömningar som råder. Hör gärna av dig på Twitter eller via Minglaappen som är de enklaste kanalerna under Almedalen.
SÖNDAGEN 2 JULI
15:30 – 16:30 Kärlek, kyrka och demokrati
Kickar igång Almedalen med viktigt samtal om engagemang, kärlek, kyrka och demokrati. Med Lena Dahlström som ställer upp i kyrkovalet för första gången och har gått med i kyrkan igen. Samtalar med henne och Helle Klein om detta.
- Plats: Tunnbindaregatan 16
- Här finns Facebookeventet, anmäl dig gärna där så fler ser att detta samtal sker.
17:00 – 17:45 Vad kan vi göra för att få Dawit Isaak fri?
Fyra år efter att kampanjen Sitt med Dawit utsågs till Hetast i Almedalen är läget för Dawit Isaak sorgligt oförändrat. Tillsammans med Kerstin Brunnberg leder jag en workshop där vi vill vända och vrida på alla tänkbara idéer om hur Dawit Isaak kan bli fri. Här i Almedalen finns det all anledning att lägga våra kloka huvuden samman. Dessa fyra personer inleder med en kort lägesrapport: Thomas Mattsson (chefredaktör Expressen), Jeanette Gustafsdotter (VD, TU), Jonas Nordling (ordförande Journalistförbundet) och Leif Öbrink (Stödföreningen Free Dawit).
Sedan vill vi tillsammans med er fånga upp ideér om vad politiker, journalister och civilsamhälle kan göra.
- Plats: Almedalens Hotell, Strandvägen 8
- Här finns Facebokeventet, anmäl dig gärna där så fler får veta om denna möjlighet att komma upp med bra idéer.
21.00- 21.30 Facebooklivemiddag med Niklas Svensson, Expressen – häng med på middag online
Häng med på mer försnack under Niklas Svenssons livesända middagar via Facebook. På söndagen är jag tillsammans med Eva Copper och Niclas Lövkvist gäster. Kommer säkerligen bli kul spaningar om året som varit och det politiska läget idag och vad av det som kommer märkas i Almedalen.
MÅNDAGEN 3 JULI
06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?
Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.
7:30 – 9.00 Gomorron Almedalen. Livesänd talkshow om medborgare, medieborgare och demokratin.
Kick-start för Almedalsveckan med spännande gäster. Kom och ta en kopp kaffe eller följ oss via nätet. Gomorron Almedalen ger er en härlig introduktion till veckan med hjälp av följande spännande gäster:
- Almedalen 2017 vad förväntar vi oss? Vad har valen i USA, Österrike, Holland, England och Frankrike lärt oss om hur valet 2018 kan bli? med Niklas Svensson, journalist, Expressen och Jessica Schedvin, chefredaktör, Makthavare
- Säkerhet för journalister med Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot och Mostafa Schurmann, säkerhetschef SVT
- Vem tar vem i politiken? Torbjörn Sjöström, VD, Novus presenterar nya spännande perspektiv.
- Tillit och kärlek finns det utrymme för det i valrörelser? Lena Dahlström, almedalsveteran men ny i rollen som kandiderande kyrkopolitiker funderar över hur tillit och kärlek får plats i politiken tillsammans med almedalsrookien Kristina Palten, ultralöpare som tack vare tillit tagit sig som ensam kvinnliga löpare 184 mil genom Iran.
- Nya strategier för läsande i en digital samtid med Karin Linder, generalsekreterare, Biblioteksföreningen Johanna Nylander, samhällsansvarig, Dataspelsbranschen
- Från Almedalen 2017 till sommarprat med Lennart Käll, VD, Svenska Spel Linda Wijkström, generalsekreterare, EFD. Vi får veta vad Svenska Spel gör i Almedalen under måndagen och kanske får vi också veta vad Svenska Spels VD Lennart Käll kommer att prata om i P1 Sommar senare i veckan.
Gomorron Almedalen arrangeras i samarbete med Svenska Spel.
- Plats: Joda Bar & Kök, Skeppsbron 24
- Här finns Facebookeventet, anmäl dig gärna här om du kommer eller följer online så hittar fler evenemanget.
10.00 – 11.00 Står mediernas trovärdighet på spel? Misstroende mot medierna och journalistens roll.
Ökar misstroendet mot medier, eller verkar det bara så? Hur ser journalistens roll ut? Vår självbild är att vi som journalister står på det godas och sanningens sida, men kan det vara så att vi saknar självkritik inom kåren? Och går det att tjäna pengar på etisk journalistik? Jag modererar samtalet med: Martin Ahlquist, Politikchef, Expressen, Sofia Wadensjö Karén, Chefredaktör, Tidningen Vi, Lars Truedson, Föreståndare, Institutet för Mediestudier och Ylva Bergman, Chefredaktör, Omvärlden
- Plats: Donnerska huset, Donners plats 1.
- Här finns Facebookeventet anmäl dig gärna här så fler ser att det sker.
- Arrangör Sveriges Tidskrifter
12:30 – 13.00 Digital delaktighet – för alla eller bara för de som redan kan?
Under hösten kommer ett antal omvärldsanalyser för biblioteken, jag bidrar med ett perspektiv och här diskuterar jag delar av detta i ett samtal på temat: Sverige står i dag inför ett antal utmaningar med koppling till demokrati och delaktighet. Den informerade medborgaren behöver guidning i den medieutveckling och den tjänsteutveckling som kan kopplas till digitaliseringen. Hur ska Sverige få ett digitalt kompetenslyft med användaren i fokus? Övriga panelmedlemmar är Erik Fichtelius, samordnare för en nationell biblioteksstrategi och Abdullatif Mohammad, Sundsvalls stadsbibliotek.
- Plats: Korsgatan 4
- Arrangör: Kulturrådet, Kungliga biblioteket, Riksarkivet, Riksteatern, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Konstnärsnämnden, Filminstitutet, Riksantikvarieämbetet
13.30 – 13.50 Hur skiljer sig framtidens folkrörelser från dagens?
Diskuterar ett av mina favoritämnen – folkrörelser i en digital samtid. Hur ser framtidens folkrörelse ser ut, och vilka drivkrafter finns för engagemang? Vad lockar den yngre generation att vara en del av civilsamhället och hur ska de som representerar de olika organisationerna göra sig attraktiva för att hålla kvar sina volontärer? Övriga panelmedlemmar är Rebecca Stenberg, forskare vid Centrum för forskning om räddningssystem och respons, Linköpings Universitet, Monica Widman Lundmark, Förbundssekreterare, ABF och Helene Brinkenfeldt, Verksamhetschef, Missing People. Moderator: Dani Backteg, Spotlight PR.
- Plats: Cramérgatan, H303
- Arrangör: ABF och Missing People
16:30 – 18:30 Mellan klansamhälle och terror – hur klarar sig en ung utvisad afghan i Afghanistan?
Deltar här i en diskussion om situationen för de utvisningshotade till Afhganistan, en fråga som Blankspot bevakat sedan december 2016 i en lång reportageserie. Mötet mellan de engagerade medborgarna, politiken och journalistiken. Hur ser säkerhetsläget ut i Afghanistan just nu? Vilken kunskap finns kring ensamkommande som utvisas dit? Övriga deltagare: Martin Schibbye, Journalist, Blankspot, Maria Ferm, Talesperson för migrationsfrågor, Miljöpartiet, Kajsa Johansson, Styrelseledamot, Svenska Afghanistankommittén, Emil Jensen, Artist, Kinna Skoglund, Talesperson, Vi står inte ut! Moderator: Anders Göransson.
- Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43
- Arrangör: Vi står inte ut
TISDAG 4 JULI
06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?
Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.
7:30 – 8: 30 Fake news och vad vi gör åt det
På vilka arenor ”accepterar” vi falska nyheter. Varför är vi så dåliga på källkritik på nätet? Vilka är de demokratiska utmaningarna i en digital värld med fake news?
Paneldiskussion på temat av följande personer: Isadora Wronski, Internationell projektledare för Greenpeace, Jeanette Gustafsdotter, VD TU – Medier i Sverige, Fredrik Hallstan, presschef Comhem och Nina Larsson förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan. Moderator för dessa frukostsamtal är Anders Wallqvist. Gustav Martner och jag kommenterar temat och försöker lyfta in publiken och fler perspektiv än de panelen tog upp. Kan bli kul och tanken är att det ska vara högt i tak och roliga diskussioner. Bra start på dagen!
- Plats: Rigagränd 1
- Arrangör: Nowa Kommunikation, DigJourney, Cordial
9:00 – 10:30 Vägen till läsning
Spännande diskussion och workshop om läsning som jag har äran att moderera. Läs gärna den aktuella debattartikeln på temat från Karin Linder och Johanna Nylander som båda deltar i workshopen ”Läsning så mycket mer än böcker” . Övriga deltagare men det tanken är att alla deltagare ska ha stort utrymme att tillföra sina perspektiv och frågor. Vi inleder med att gå igenom några av alla de fördomar som finns om läsande.
- Johanna Nylander, Ansvarig samhällsfrågor, Dataspelsbranschen
- Ebba Kock, Styrelseledamot, Sveriges elevkårer
- Elof Hansjons, Kommunalråd, Södertälje kommun, (S)
- Romina Pourmokhtari, Ledamot förbundsstyrelsen, Liberala ungdomsförbundet
- Alexander Torin, Ledamot förbundsstyrelsen, Moderata ungdomsförbundet
- Sandra Fogelberg, Ledamot förbundsstyrelsen, Grön Ungdom
- Anton Sauer, Ledamot förbundsstyrelsen, Centerns ungdomsförbund
- Karin Linder, Generalsekreterare, Biblioteksföreningen.
Workshopen kommer att livesändas.
- Plats: Betty Petterssons Hus, UU Campus Gotland, Kaserngatan 1 , D24
- Arrangör: Biblioteksföreningen
10:30 – 11.55 Hur rustar vi oss för informationskriget?
År 2018 är det val och det är viktigt att medborgare är rustade för att möta utmaningar som falska fakta, filterbubblor, desinformation eller helt enkelt nyhetsmättnad. Medborgarna kommer att behöva stöd för kunskap och orientering i mediers trovärdighet eller traditionell källgranskning. Läsningen är en grundsten för att fullt ut kunna delta i det demokratiska samhället. År 2018 är det nationella val och med erfarenheter från valen i USA och Frankrike är det viktigt att medborgare är rustade för att möta utmaningar som falsk fakta, filterbubblor, desinformation eller helt enkelt nyhetsmättnad. Workshopen som jag modererar inleds med en lägesrapport av journalisten Anders Mildner och följs av kommentarer från panelen bestående av:
- Patrik Oksanen, Politisk redaktör, Hudiksvalls Tidning
- Karin Linder, Generalsekreterare, Svensk biblioteksförening
- Janne Elvelid, Public policy Manager Nordics, Facebook
- Mike Winnerstig, Säkerhetspolitisk analytiker, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI
Workshopen livesänds.
- Plats: Betty Petterssons Hus, UU Campus Gotland, Kaserngatan 1 , D24
- Arrangör: Biblioteksföreningen
14:30 – 15:15 Hur bygger man relation med kunden i det digitala samhället?
Tiden då den lokala butiken visste precis vad varje kund ville ha är förbi. Idag gäller det istället att vara bäst på att använda digital information för att vinna slaget om kunderna. Samtidigt uppstår den oundvikliga frågan: hur nära relation vill en kund egentligen ha med ett företag? Datamängderna ökar enormt hos de flesta företag och organisationer. Konsumenternas digitala spår blir allt fler och ”big data” är idag ordet på alla marknadschefers läppar. Datadriven marknadsföring spås revolutionera företagens kommunikation med kunderna. Dessutom kan big data vara ett effektivt verktyg för att upptäcka och förebygga riskfylld konsumtion, till exempel ett osunt spelande hos ett spelbolag på nätet. Big data har en rad olika användningsområden och en av de stora fördelarna är att företagen har möjlighet att lära känna sina kunder väldigt väl. Vilka effekter får EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR (General Data Protection Regulation), som kommer att träda i kraft om knappt ett år. Då kommer PuL, Personuppgiftslagen, att ersättas av bl.a. GDPR.
Susanna Hakelius Popova, Modererar och i panelen ingår jag tillsammans med Jonas Berggren, Kundservicechef, Com Hem, Carin Blom, E-handelsexpert, PostNord och Henrik Bengtsson, Partner / Advokat, Advokatfirman Delphi Stockholm
- Plats: Vinäger
- Arrangör: Kindred Group
ONSDAGEN 5 juli
06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?
Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.
Paneldiskussion på temat av följande personer: Katarina Berg, Global HR Chef, Spotify, Amelia Silvferstolpe, Programansvarig, Axfoundation -ÖppnaDörren och Henrik Selin, Avdelningschef, Avdelningen för interkulturell dialog, Svenska Institutet
Moderator för dessa frukostsamtal är Anders Wallqvist. Gustav Martner och jag kommenterar temat och försöker lyfta in publiken och fler perspektiv än de panelen tog upp. Kan bli kul och tanken är att det ska vara högt i tak och roliga diskussioner. Bra start på dagen!
- Plats: Rigagränd 1
- Arrangör: Nowa Kommunikation, DigJourney, Cordial
13:00 – 14.00 Är det verkligen kommunikationsbranschen som ska rädda världen?
Kommunikationsbranschen verkar se sig själv som lösningen på alla samhällsproblem. Vad innebär det för demokratins utveckling och vilket ansvar tar branschen för konsekvenserna av denna nya roll? Om det nu är något nytt. Garbergs ger mig chansen att filosofera om detta med er som väljer att delta. Innehållet kan komma att ändras beroende på vad som händer i veckan.
- Arrangör: Garbergs
- Plats: S:t Hansgatan 5
17:00 – 18:00 Liveinspelning av Presspodden
Martin Schibbye och jag spelar in Presspodden på plats hos Garbergs. Gäster är Cilla Benkö, VD, Sveriges Radio.
- Arrangör: Garbergs, Blankspot och Pressbyrån
- Plats: S:t Hansgatan 5
Lämna ett svar