På väg till Almedalen efter lärorika och inspirerande dagar på den 11:e upplagan av Reboot. Där många av föredragen berörde myndigheters och politikens användande av ny teknik och frågor om hur man kan arbeta för sann medborgardelaktighet.
I Almedalen är programmet mer fullspäckat än någonsin. Från förra årets dryga 600 evenemang till årets 1042.
Vid sidana av de klassiska frågorna om miljö, klimat och arbete kan man fråga sig om inte Almedalen 2009 också kommer att präglas av:
- Att EU-valet och Piratpartiets framgång kommer spöka. Piratpartiet är på plats och Falkvinge kan mycket väl intervjuas mest av alla och få bli den ständigt kommenterande till alla andra partiera utspel inklusive frågor som inte rör integritet eller fildelning.
- Att inte ett enda av Almedalstalen kommer innehålla något riktigt överraskande så här ett år före valet.
- Att pr-konsulter och lobbyister kapar Almedalen fullständigt och ställer oss alla frågande till framtiden för Almedalen.
- Att Twitter kommer fungera som nyhetsförmedling för de som inte är på plats, lokaliseringstjänst för möten för de som är på plats (bra koll på vem som lunchar med vem för alla) och aggregering av seminarier, intervjuer, bloggposter och annat. Många av vårens twittrare som flitigt diskuterat politik och nya medier kommer säkerligen träffas för första gången nu i Almedalen.
Apropå Falkvinge. Hörde honom på Reboot och det börjar bli uppenbart att Piratpartiet kan få problem. Många var de Piratpartister som på plats skruvade besvärat på sig när Falkvinge skrek och gapade. Här hade han chansen att ge de många av sina sympatisörer som ändå fanns på plats kunskap, insyn och vilja att jobba gemensamt framåt. Bjuda in dem och vara stolta tillsammans. Men det var en ren egotripp där dessutom målgruppens kunskap om upphovsrätt underskattades. Var jämförelserna gick retoriskt ska jag inte ens nämna men undrar om vi här inte snart ser ett klassiskt exempel på en organisation som kommer att lida av Founders Syndrome.
The organization faces founder’s syndrome as the scope of activities widen and number of stakeholders increase. Without an effective decentralized decision making process there will be growing conflict between the newcomers, who want a say in how the organization develops and the founder who continues to dominate the decision making process. This can be very destructive, both to the organization and to the individuals concerned and should be dealt with quickly and decisively.
Det finns en kraft, ett nyvaknat eller återupptäckt politiskt intresse hos t.ex. Piratpartiets anhängare som borde göra övriga politiska partier överlyckliga istället för att de ska oroa sig eller avfärda dem. En kraft som skulle kunna komma alla partier tillgodo och som borde diskuteras i Almedalen.- hur kan de gamla strukturerna möta de nya?
Men när man till och med under ett föredrag av Falkvinge ställer sig frågande till om ens Piratpartiet vill och förmår använda sina väljares vilja till engagemang så är ju frågan hur stort gapet är mellan väljare och etablerade maktstrukturer som partier är.
Vill de politiska partierna egentligen ha något annat än väljare? Vill de ha aktiva medlemmar?
För i så fall. Den nyckeln ligger ju på bordet framför dem, det är bara att lyfta upp den och låsa upp dörren till engagemang. Det Piratpartiet visade sina väljare var att det går att påverka. Det borde de större partierna lätt kunna visa. De har ju till och med både fler mandat, fler väljare och därmed större inflytande. Ny teknik och därmed nya sätt att enkelt att synliggöra den demokratiska processen och möjlighet att involvera partimedlemmar finns. Politiska partier borde sätta fingret på vad ett engagemang i ett politiskt parti handlar om i jämförelse med att var och en av oss enbart förlitar oss på våra egna publicistiska plattformar.
Almedalen 2009 borde ge en bild av att politik inte enbart handlar om megafonkommuniktion, lobbyism och maktspel med avsaknad av transparens. Det handlar om demokratiska processer i ett öppet samhälle som bygger på möjlighet till delaktighet.
Ett tips inför veckan: projektet Makten och öppenheten som startar i Almedalen kan ge ytterligare en del viktiga pusselbitar till hur Piratpartiet lyckats ta sig dit de är idag. Hör av dig till dem ifall du har tips på myndigheter att granska och/eller personer att intervjua – inspirerande eller avskräckande exempel!
/Brit Stakston
Mary säger
Vad bra – jag håller med dig…
Finns det någon innehållsbeskrivning av vad projektet makten och öppenheten innebär?
Brit Stakston säger
Hej Mary, den här postningen hos Jocke Jardenberg ger väl lite mer tänk runt det om du inte sett den: http://jardenberg.se/2009/06/22/makten-och-oppenheten/
Vi ses väl i veckan! : )
Markus "LAKE" Berglund säger
Sa inte Rick att det skulle vara ”färdig-skriket” nu?
http://rickfalkvinge.se/2009/05/30/fardigskriket-isobel-har-ratt/
Erik Sellström säger
Klockrent!
Fajten mellan möjligheterna med ”det nya” och kontrollen över de traditionella strukturerna aktualiseras samhällsövergripande.
Är partipolitiken som vi känner den (äntligen) obsolet?