Sverigedemokraterna och deras nätnärvaro är intressant att se närmare på. I SvD kan vi idag läsa om hur de dominerar på nätet. Ja, de är ju extremt aktiva och agerar så snart något skrivs om dem själva. Men är det att vara duktiga på sociala medier? Visar detta att de är populärast i de politiska samtalen?
Sverigdemokraterna har som strategi att anse sig ständigt extremt missförstådda och orättvist behandlade. De tenderar också att snabbt bli otrevliga i sin argumentering vilket gör att alla andra politiker backar undan så de huserar fritt i kommentarsfält på tidningar. Vilket är ett gigantiskt misstag. Och ett stort problem. För de tysta läsarna, som är så många, ser då bara Sverigedemokraterna ta över helt. Inte för att det är lönt att svara på varje enskilt inlägg som politiker. Men att övergripande adressera det som diskuteras i kommentarsfältet borde göras. Av hänsyn till just de där tysta läsarna som gärna skulle vilja se fler perspektiv. Igen handlar det om ansvar och den bild vi vill ge.
Sverigedemokraterna har en stark svärmmentalitet på nätet, kommer som flugor på en sockerbit från ingenstans men sopar inte därmed banan med övriga partier på nätet i egentlig bemärkelse. De är inte till väldigt stor del inte en del av den politiska debatten på nätet. Så vilket innehåll sprider de på nätet då?
När Nikke Lindqvist och jag arbetat med boken Politik 2.0 har vi tittat just på hur starka de egentligen är på nätet om vi till exempel tittar på deras höga placering på Bloggtoppen.Vad gäller denna lista kan det vara värt att nämna två perspektiv, dels att alla politiska bloggare inte anmält sin blogg hit, dels att man märker om man ligger där att det knappt ger någon trafik alls. Det vill säga Bloggtoppen används inte så särskilt mycket.
Men de ligger i topp och de vi kommit fram till är att det bland annat kan förklaras av att den övervägande delen av trafiken troligtvis kommerfrån sökmotorerna av helt andra sökningar än politik. Det handlar om skandalsugna privatgrävare som valt att söka efter namn på namngivna brottsmisstänkta.
Vid en sökning på helikopterligan i Google så blir förstaträffen bloggen ”Politiskt Inkorrekt”, med posten ”Helikopterligan: namnen på de anhållna – fler jagas”. Samma sak ser Nikke sker med sökningar på många brott som har begåtts under de senaste åren. ”Politiskt Inkorrekt” hänger de ut namn, främst på brottsmisstänkta. På brottslingar med utländska namn men även namnen på brottsmisstänkta som kan tänkas ge mycket söktrafik.
En hel del av besökarna till bloggen ”Politiskt Inkorrekt” har nog därmed inte ens tänkt besöka en Sverigedemokratisk sådan. I det här hänseendet konkurrerar man alltså snarare med Flashback än med den politiska bloggosfären. Därför bör kanske deras ”popularitet” som Rapport sa imorse också kopplas till det de faktiskt väljer att diskutera på nätet. Det vore i så fall mer relevant att lyfta fram att modebloggarna dominerar, det är en mer relevant jämförelse.
Ett annat faktum är att man vid en googlesökning på Sverige, inte hinner skriva längre än Sver… innan den föreslagna sökningen blir just Sverigedemokraterna. Samma sak där, det drar trafik till. Kanske till och med från någon som kanske bara tänkt söka på ”Sverige och campingplatser”…vi vet alla hur lätt det är att klicka sig vidare när man surfar runt.
En annan sak jag funderat över under arbetet med boken och i samtal med andra är vad som skulle hända om de andra partierna gjorde likadant. Fundera över vilket enormt maktövergrepp det skulle tolkas som ifall de etablerade partiernas bloggare arbetade på samma sätt som Sverigedemokraterna gör vad gäller att ta över kommentarsfält på dagstidningarnas debattsajter. Det vill säga inte med samma argumentationssätt men det där med att överta kommentarsfältet. Tekniken finns ju. Det är inte så att bloggande Socialdemokrater och Liberala bloggare inte har lika god koll på när deras frågor eller de diskuteras. De skulle kunna agera precis lika snabbt här. Självklart kan de det. Men de väljer att inte göra det. För det är inte att föra en politisk debatt. Eller?
Mer om Sverigedemokraterna och deras panik på nätet just nu vilket som visar mer en tafflighet i nätstrategier än att de har koll finns hos Nikke Lindqvist som också klokt påpekar vad som är Sverigedemokraternas största problem…exakt.
Pumpa inte ut information om att de är starka på nätet utan att ge helhetsbilden i vad populariteten bygger på. För faktum är att nej Sverigedemokraterna dominerar inte i det politiska samtalet på nätet.
För politiker skulle jag vilja ge två råd:
- Lämna inte tidningars kommentarsfält åt Sverigdemokraterna att vara kungar i
- Se till att synas bland sökresultaten kopplade till Sverigedemokratiska perspektiv, fundera på hur människor intresserade av vad de tycker och tänker söker. Se till att visa vad er politik ger här.
Läs även Niklas Orrenius nyutkomna bok ”Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna.”
//Brit Stakston
Johan Ulvenlöv säger
En annan viktig aspekt, tycker jag, är också relatera till vilken typ av innehåll som sprids av SD.
britstakston säger
@dannydoe mig veterligt första gången jag kommenterar SD, med den vinkelnt i SvD, Rapport etc vill jag göra det : ) http://bit.ly/btU114
This comment was originally posted on Twitter
britstakston säger
@hampusbrynolf bloggade snabbt här http://bit.ly/btU114
This comment was originally posted on Twitter
mattipalm säger
Gillar Brit Stakstons inlägg om dagens kokobäng-artikel i SvD om Sverigedemokraterna. http://bit.ly/azbGGc
This comment was originally posted on Twitter
TjejEntreprenor säger
BEFRIAD ZON: SD populärast på nätet? http://bit.ly/awhmwv
This comment was originally posted on Twitter
Brit Stakston säger
Hej Johan,
Exakt men det var det jag menade med kommentaren om hur man skriver om t.ex. Helikopterligan. Det här ju innehåll relaterat till dem : )
Ni borde kommentera min öppna fråga, berätta om varför ni inte gör på samma sätt (alltså bortsett från tonalitet) ni skulle ju kunna äga kommentarsfälten också.
Hannabiblio säger
Jätteintressant! RT @britstakston: Bloggade om SD, några tankar om att vara populär på nätet http://bit.ly/btU114
This comment was originally posted on Twitter
martincoster säger
bra av @britstakston om SD:s påstådda dominans i sociala medier http://tinyurl.com/3y4tsdz
This comment was originally posted on Twitter
AddaPolitiken säger
http://www.jmw.se/2010/04/26/befriad-zon-sd-popularast-pa-natet/
This comment was originally posted on Twitter
gustaf säger
Jag förstår inte poängen.
De mest besökta svenska politiska bloggarna är mer eller mindre sverigedemokratiska. De lyckas med andra ord med att använda bloggar för att få ut sitt budskap. Din invändning mot att de skulle vara det politiska parti som dominerar är, om jag förstår dig rätt, att de inte gör det på ”rätt” sätt.
Läsarna hittar deras bloggar via google istället för knuff. De besökare läsare genom att namnge brottslingar istället för att ingå i länknätverk som ”s-buzz”.
Jag tror att för de som inte är intresserade av ”bloggosfären” – dvs de allra flesta – är de sverigedemokratiska bloggarna betydligt mer kända än de som toppar ”knuff” och ”politometerns” topplistor. Det är som jag ser det att dominera, då det är väljarna och inte ”bloggosfären” som avgör vilka partier som sitter i riksdagen i höst.
mvh
Fredrik säger
Brit Stakston har säkert rätt i att många besökarna söker sig till sajter som PI av helt andra orsaker än att de sympatiserar med Sd:s politik. PI:s brottsbevakning fungerar så klart som en magnet. Men vilka slutsatser ska man då dra av det? Jag för min del tror att detta snarare STÄRKER Sd:s roll på nätet. En del av PI:s regelbundna läsare kommer säkerligen att ta till sig det invandringsfientliga budskapet och överväga att lägga sin röst på på Sd. Även om de inte stödde partiet från början!
EQvarford säger
@martinsvalin Antar att du har kunnat läsa en del om SD på nätet i SvD idag. Läs gärna @britstakstons blogg http://tiny.cc/7pzg5
This comment was originally posted on Twitter
Peter säger
Jag tror att du har fel om Politiskt Inkorrekt. Deras egna kommentarfält är extremt aktiva och trafikgrafen på bloggtoppen.se visar en stabil trafik på mellan 50-70 tusen unika besökare/vecka. Alexas graf ger en liknande bild.
På Alexas topplista ligger de just nu på plats 257 av alla svenska webbplatser.
Här är lite mer trafikstatitisk: Detta är kopierat från PI och är deras eget svar på en fråga om tafiksiffrorna:
———————————
Betydligt högre siffror än så. Om vi går efter Google analytics – sista 30 dagarna:
860,712 Visits
35.60% Bounce Rate
2,827,422 Pageviews
00:05:19 Avg. Time on Site
3.28 Pages/Visit
24.31% % New Visits
Om vi går efter kontrollpanelens statistik baserat på wordpress:
5 612 836 sidvisningar sedan starten 28 jan. 2010 dvs på egen server
Dagligen mellan 80 000 – 120 000 sista tiden.
Finns inga unika besökare presenterade dessvärre.
För april månad ligger vi på ca 2,1 milj. sidvisningar hittills vilket var vårt bästa för hela mars.
Bästa enskilda dag var 124 000 sidvisningar – i förra veckan.
——————–
Källa: http://politisktinkorrekt.info/debattera/ (postning ca 24 april)
David säger
Det är en sak du glömde. De förvrider statistiken genom opåkallade trackbacks. Jag fick ett trackback från en blogg som visade sig vara starkt främlingsfientlig. Jag klickade naturligtvis på länken, undrandes vad det var för något, insåg att jag hamnat på ett främlingsfientlig blogg i ett inlägg som inte hade något alls med mitt ämne att göra, varpå jag raderade trackbacken.
Jag har sett det här fula sättet att skaffa träffar och bättre länkstatistik i trackbacklistorna hos fler bloggar.
Johan personlig säger
Intressant att läsa om sökmotoroptimering kopplat till politik. Även det faktum att SD faktiskt väldigt ofta är med och debatterar, eller anhängare till partiet. Internet kan genom sökmotoroptimering faktiskt vara ett alternativ för ett nytt parti att etablera sig, skaffa sig väljare.
Assistansbolag säger
Jag fattar inte grejen.
Dem som blir mest besökta av de svenska politiska bloggarna är mer eller mindre sverigedemokratiska. De lyckas med andra ord med att använda bloggar för att få ut sitt budskap. Din invändning mot att de skulle vara det politiska parti som dominerar är, om jag förstår dig rätt, att de inte gör det på ”rätt” sätt.
Läsarna hittar deras bloggar via google istället för knuff. De besökare läsare genom att namnge brottslingar istället för att ingå i länknätverk som ”s-buzz”.
Jag tror att för de som inte är intresserade av ”bloggosfären” – dvs de allra flesta – är de sverigedemokratiska bloggarna betydligt mer kända än de som toppar ”knuff” och ”politometerns” topplistor. Det är som jag ser det att dominera, då det är väljarna och inte ”bloggosfären” som avgör vilka partier som sitter i riksdagen i höst.
Jocke säger
Jag administrerar en lokal diskussionsgrupp på Facebook med 4000 medlemmar och har märkt en ökning av sd-kommentarer i flock. En äldre dam tog mod till sig och gjorde ett inlägg om att rasismen brett ut sig i gruppen. Inom kort blev hon överröstad av Sverigedemokrater och hon mådde så dåligt att hon raderade sitt inlägg. En Sverigedemokrat kontaktade mig i egenskap av admin och beklagade att tråden raderats, för han tyckte den var toppen. Vill gärna dela hur hen uttryckte detta – här är en del av meddelandet:
”…Hon skrev sitt inlägg övertygad om att hon hade rätt, och skulle sprida sitt budskap till de okunniga. När det då dök upp oväntat bra argument för motsatt sätt att se på saken så blev hon besviken och visste inte hur hon skulle hantera det. Tråden blev till en megafon för det motsatta budskapet! Då tog hon bort den.
Jag tycker det fanns många intressanta och sakliga kommentarer i XX tråd. Att det också blev en del primitiva känslouttryck får man väl räkna med. Det var ju en känslig fråga som diskuterades.”
Jag fick en känsla av att att det var en stolt SD:are som ”vunnit” en diskussion. Men även att det hen skröt om, att ”tråden blev en megafon för det motsatta budskapet”, var del en strategi hen lärt sig på något möte. Hen verkade också nöjd med att det ”blev en del primitiva känslouttryck”.
I artikeln ovan bekräftas delar av denna strategi. Någon som kan hänvisa till mer fakta kring SD:s strategier i sociala medier?