Läser några rader ur ett inlägg i en bloggdebatt från en kandiderande politiker om hur reaktionen blir i hennes vardag när hon råkar publicera material i förväg inför en kommande kampanj som partiet planerat :
”Jag kollade noga så att det inte stod någonting om tider eller dylikt men det som fanns nämnt var datum. Jag borde väl förstått bättre kan jag tycka nu i efterhand, givetvis borde jag inte lagt upp det så tidigt.Och så var det ju, när jag kommer till jobbet blir jag uppringd av riksorganisationen. Jag har släppt det alldeles för tidigt, man hade inte haft pressträff ännu. Med rodnande kinder bad jag om ursäkt och kände mig faktiskt jättedum. Erbjöd mig att plocka bort det jag lagt ut och fick till svar att det vore bra om jag kunde göra det. I efterhand känner jag att jag stör mig rejält på detta.”
Det är verkligen helt ointressant vilket parti det är. I det här fallet var det Kristdemokraterna och riksdagskandidaten Lilith Svensson men här kan inget parti gotta sig i det som hänt och peka finger. Liknande situationer kunde och har säkert hänt hos samtliga partier. Det kan handla om interna infekterade diskussioner om man verkligen ska eller ens får länka till motståndares bloggar eller om man som moderat tjänstemän i Almedalen får tala med journalister.
Jag läser Lilith beskrivning och kopplat det direkt till det jag skrev i mitt inlägg som reflekterade över sociala medieanvändningen i Almedalen häromdagen. Problemet är precis det här, det interna arbetet och synen på sociala medier:
”Så vad bakbinder dem egentligen? Vi kan söka svaret i den interna partistrukturen, sättet att organisera arbetet. Det läggs en tung våt matta över nya sätt att arbeta med en undertext av ”det vi har gjort förut fungerar bra”. Det handlar troligtvis om att man inte får ihop det gamla vanliga sättet att arbeta med nya. ”De får väl hålla på lite i de där sociala medierna”. Sociala medier blir mest en uppgift lagd på någon att styvmoderligt hålla ett öga på – ett arbete som internt säkerligen egentligen inte ses som den mest prioriterade uppgiften. Viljan att fortsätta ha kontroll får trots allt styra.
Lusten att använda nya kommunikationsplattformar baserar sig bara på en hyfsad omvärldskoll hos några få som förstått att man bör. Men i grunden har man inte förstått varför egentligen.”
Insynen i vardagen för Lilith visar att man inte förstått sociala medielogiken hos de utvalda representanterna som kontaktade Lilith från riksorganisationen. Låt oss stanna en stund i den specifika händelsen med för tidigt publicerat material. Hon kontrollerade extra noga om en deadline fanns men såg ingen varvid hon gjorde som hon brukar. Hon beskriver det själv:
”Den 28 juni fick vi släppa det och bjuda in media. Eftersom jag arbetade gjorde jag som vanligt när jag släpper någonting, jag lade upp det på min blogg, youtube, twitter och facebook innan jag gick till jobbet.”
Fantastiskt att få sån draghjälp. Någon timme för tidigt…. Men sånt händer. Klantigt av avsändaren att inte ange publiceringstid. För visst är det så att även i det nya medielandskapet kan man komma överens om publiceringsdatum. Vill man dock hålla saker hemligt till exakt en viss tidpunkt så finns det ett enda sätt att säkerställa det. Att inte släppa det alls till någon. Även om det just i det enskilda fallet hade respekterats av Lilith kan man inte överlag avkräva eller ta för givet att alla bloggare följer gamla mediespelregler. Det gör ju inte ens medierna själva…
Att man inte förstår sociala medier visar ju också att man tycker det är en god idé att Lilith tar bort det hon publicerat. En miss av dem för det finns ju fortfarande kvar och är läsbart hos de som följer Lilith blogg via sin RSS-läsare, skulle tro att de eventuella journalister som finns i Lilith nätverk valt att prenumerera på hennes inlägg på det sättet och redan hade sett det. Det väcker ju mer intresse när man tar bort saker…
Men det som blir riktigt allvarligt är vad den här diskussionen och att bära med sig känslan av att ha gjort något dumt inför riksorganisationen får för konsekvenser:
”När ekots reporter Bengt Hansell kontaktade mig genom Twitter för att han först ville höra vår politik om skolan kände jag att det var bäst att bara vidarebefordra hans önskan uppåt i riksorganisationen, jag hoppas att någon där kommer att ta kontakt med honom för att låta honom få veta det senaste om vår skolpolitik (ja det som ännu inte ligger ute på hemsidan, det kan man ju helt säkert skicka vidare, men vad är nyhetsvärdet i det).”
Nu fick ju händelsen med den för tidigt publicerade informationen sannerligen en helt oerhört trist bieffekt. Att Lilith inte känner sig bekväm med att svara utan hänvisar vidare trots att Bengt Hansell så tydligt vill veta mer om Kristdemokraternas skolpolitik.
När valmanifestet väl är publicerat hoppas jag Lilith ringer själv, tydligare uppmaning kan man ju inte få:
En av journalisterna som följer Lilith undrade imorse apropå postningen där hon berättar om den interna hanteringen av sociala medier om hon tror att hon nu kommer att bli ombedd att plocka bort även det här inlägget:
Låt oss hoppas att Malin Henrikson som är nyhetschef på Hallands Nyheter i Varberg inte har rätt i att det blir ryggradsreflexen hos riksorganisationen vid en genomläsning idag. Tvärtom tycker jag de bör ta kontakt med Lilith och säkerställa att nästa gång Ekot ringer vågar hon svara om det är ett område hon känner att hon vill och har kunskap om. Inte att hon instinktivt hukar.
Sociala medier utan bred intern förankring och förståelse för mediets logik och syfte är helt meningslösa. Varje given händelse är underlag för lärdomar och nya vägar framåt. Låt oss använda Liliths mod att dela med sig till precis det. Och det oavsett parti.
/Brit Stakston
britstakston says
Reflekterat över @politikerliliths bloggpost om sociala medier http://bit.ly/bZsIQn ping @goranhagglund @ehrenberg
This comment was originally posted on Twitter
britstakston says
@parlundvall skrev så här :http://bit.ly/bZsIQn apropå den händelsen
This comment was originally posted on Twitter
britstakston says
Varje given händelse ger oss en chans att ta några myrsteg fram http://bit.ly/bZsIQn tack @politikerlilith
This comment was originally posted on Twitter
twittcoachen says
#some blogs JMW Kommunikation Utan intern förståelse funkar inte sociala medier http://dld.bz/npNY
This comment was originally posted on Twitter
Mary says
Jag är fortfarande inne på att socialamedier inte alls är meningslösa bara för att centralorganisationerna inte använder dem aktiv.
Inte en enda gång under den tid då jag slogs som mest mot FRA, Ipred mm (vilket iofs pågår alltjämt) så har jag blivit ombedd av någon att dra tillbaka det jag skrivit eller tyckt. Jag har alltid blivit inbjuden till presskonferenser, bloggträffar och fått den information jag velat ha. Så är det i alla fall i moderaterna. Förvisso kanske inte alla är glada åt allt som sker.
Jag menar att på mikronivå så är sociala medier en fullträff för enskilda politiker/bloggare.
TjejEntreprenor says
Utan intern förståelse funkar inte sociala medier http://bit.ly/buTcQT
This comment was originally posted on Twitter
Brit Stakston says
Jodå Mary och det är ingen som sagt något om : ) Det säger sig självt. På samma sätt som det är en fullträff för alla individer som provat på och nått fram i sin kommunikation. Men det jag är ute efter är att alla framgångsrika sociala mediesatsningar har sin bas i en intern förankring. Du ser vad som händer när man internt ”motarbetar” det gör att man tappar energi och mandat. Det har ingen organisation råd med. Och är ett resursslöseri.
Vad roligt att allt är toppen för dig! Min uppfattning som följt dig genom åren är dock att det inte alltid var en dans på rosor heller. Allt sådant kan man lära av!
jetuma says
Intressant RT @britstakston: Varje given händelse ger oss en chans att ta några myrsteg fram http://bit.ly/bZsIQn tack @politikerlilith
This comment was originally posted on Twitter
thomashansen83 says
Bra läsning från min kollega @BritStakston #jmwkom http://bit.ly/bZsIQn
This comment was originally posted on Twitter
Niclas Strandh says
Inte så mycket att tillägga.
This comment was originally posted on FriendFeed
Mary says
Jag tror att vi är överens Brit, men olika eller snarare fler vinklar eller ska vi säga från olika håll. Micro och Macro. Det är som sagt inget fel i det, eller hur?
Håller med dig om att motstånd från sin egen organisation inte är kul – det skapar frustration. Det är möjligt att jag är för insyltad i politiken och ser och har sett så många andra modeller för att ta ifrån folk initiativ och engagemang så att jag inte kan särskilja social medier specifikt här.
Ojojoj om du bara visste. Vi kan ta det över en kaffe.
Hur menar du där med ingen dans på rosor? (jag undrar alltså nu). Att det tar tid att jobba sig igenom en stor organisation är självklart. Verkligen – och där mina törnen finns är mest på lokalnivå faktiskt. Om det är min kassa placering och så du tänker på.
Jag funderar mycket på just det här med centralstyrningen av innehåll i bloggarna som ett problem. Tror att det är svårt att komma vidare där på grund av att vi människor är så himla olika. Alla har på något sätt olika syften med vad de gör. Du vet, vissa vill bara vara till lags för att få beröm, andra vill bara vara emot för att få uppmärksamhet av den anledningen, den tredje är lojal i överkant och fyller barapå. Det finns verkligen mycket att fundera kring i dessa sammanhang menar jag.
Från lokalt håll blev jag ombedd att inte delta på Torget när jag var som mest emot FRA, men det var av en enskild och jag lastar inte hela partiet för det precis ;-).
Mary says
Ah – det slår mig just att jag tycker att det är svårt att generalisera här… Det beror på att vi har olika grundkunskap tror jag. Inget mer rätt än det andra bör väl påpekas.
loggbok says
Shared: Utan intern förståelse funkar inte sociala medier http://bit.ly/9IL72G
This comment was originally posted on Twitter
Brit Stakston says
Hej Mary,
Om det där med ingen dans på rosor. Min bild av dig är att du tidigare varit allmänt frustrerad, besviken och ofta missnöjd med dels det som hänt lokalt och att du inte t.ex. blir ombedd att hålla sociala mediekurser eller informerad om bloggkurser etc att din kompetens inte tas tillvara centralt. Jag kan dock ha missförstått det men så är bilden från twitter tidigare.
Men kul och roligt att se att du nu känner dig helt inkluderad och involverad i allt!
Du är ju ett bra exempel på vad som är möjligt att åstadkomma med bloggandet! Skoj om du får utrymme att vara inspirationskälla för fler internt.
Sen vill jag bara säga att jag inte talar om centralstyrning på det sätt som ofta misstolkas dvs central styrning ”gör si” ”säg så”. Här finns något grovt missförstånd så fort jag och andra talar om att ”partier” ska vara närvarande. Det handlar inte om centralstyrning på det sättet. Och det är ett ord jag undviker i alla sammanhang. Närvaron från ”partier” står inte i konflikt till det du företräder.
Det intressanta är att när jag nu väcker frågan och debatterar om att sociala medier inte når fullt ut så väcker det reaktioner från ”gräsrotspolitiker” och partihåll. Det är ju minsann så bra alltihop ropar båda läger! Mycket intressant att se. När sanningen är att inget i faktiska maktförhållanden förändrats.
Men det jag ser hända är en stark gräsrotsrörelse som i bästa fall gör ett bra grundjobb som ofta ger individen och andra som möter dem i sin omgivning mycket. Där enstaka individer använt sin publicistiska plattform till synlighet. Men som inte alltid har gett legitimitet eller större påverkansmöjligheter.
Sociala medier är ett kommunikationsverktyg som är en av strängarna på lyran för en politiker som du ju vet. Men också en av strängarna på lyran för ett parti centralt. På olika sätt.
Sen är det ett faktum. Den stora breda massan av väljarna syns inte någonstans än. Det om något är det riktigt stora nederlaget so far. Och det anser jag har sitt ursprung i den ”ovilja” som finns från partistrateger att se på sociala mediers fulla kraft.
Men för dig är det kul att du känner dig nöjd just nu. Glad över att se den förändringen : ) och ni har några spännande månader kvar fram till val!
Tack för dina kommentarer!
Brit Stakston says
Ahh och gärna en kopp kaffe en dag : ) och jag håller med dig om att det inte är sociala medier i sig som hindrar saker internt, allt som innebär förändringar brukar ju stöta på problem, absolut inte bara sociala medier :)
/B
Mary says
Jag tror att du kanske hört mer än som sagts om du förstår vad jag menar ;-). Det är ju det där med tolkningen och hur man sätter in det i större sammanhang.
Ibland poppar ju missnöjet upp, som hos alla. Ja, jag har tyckt att jag nyttjats för lite i organisationen och inser att det beror på att man inte alltid förstår vad som händer i de sociala medierna. Precis som du säger. Men samtidigt i stora organisationer tar allt tid, mycket längre än jag brukar tycka att det ska ta eftersom jag nog tänker mer NU. Handling och tanke blir ofta ett.
Men å andra sidan det tar tid. Allting tar tid och med kunskap om hur det fungerar i politiska organisationer är det lätt att förstå det även om man inte alltid gillar läget. Det är alltid någon som vill ha positionerna och slåss för dem. Det är inte ett motstånd att leka med precis. Då spelar det ingen roll om det är sociala medier eller andra saker som gäller. Många i min förening tycker att de får många mail om det kommer 5 om dagen.
I min förening som exempel, så finns det tre riksdagskandidater. Man satsar på TVÅ eftersom det är de som har möjlighet att komma in om det går bra i valet. Jag står ju så långt ned på listan som bekant så jag räknas inte. Hur tänker de då? Det ska bli spännande att se hur stort genomslag internetväljarna har egentligen. Ingen vet det ännu.
Förståelsen för att alla behövs för att någon alls ska komma in finns inte. Det är lite småskrämmande.
För alla som ska kryssa sig in i riksdagen i Stockholm behöver 20.000 kryss för att komma in, oavsett var man står på listan om inte valet går bra. Det är väldigt ovanligt att någon uppnår det antalet kryss. Statsministern ungefär.
Låt oss ses snart.