En ständigt pågående metadiskussion har ju de senaste åren varit den om den nya journalistrollen. I veckan drog SvD igång en debattserie om kvalitetsjournalistik. Lena K Samuelsson, chefredaktör och Fredric Karén, chef för SvD digital skriver om att ”kvalitet kräver förändringar”och om behovet av att omdefiniera begreppet kvalitetsjournalistik:
”I dagens medievärld är snabbhet och tillgänglighet lika viktigt som analys och fördjupning.”
Nyligen menade Mats Svegfors i en annan debattartikel att det minskade antalet tecken var ett bevis för hur kvalitetsjournalistiken är på reträtt:
”Jag har bokstavligen räknat nedslag, det vill säga bokstäver och blanksteg mellan bokstäverna.” och konstaterar efter räknandet ”Den stora förändringen är att det fästs mindre innehåll på det papper som väl rullar genom tryckeriernas pressar.”
Just det här ”manuella” räknandet av ord i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter under åren 1992, 2002 och 2012 gjorde att kärnfrågan, den om vad som egentligen kan definiera kvalitetsjournalistik körde i diket då men frågan dyker upp så snart man träffas och diskuterar medielandskapet.
Gubbslem och kvalitetsjournalistik?
Var i veckan på ett snabbesök på mediedagarna, MEG i Göteborg där den svenska journalistkåren diskuterade mediefrågor ur alla möjliga perspektiv. Från etikfrågor till nya siffror om den twittrande manliga medieeliten och annonsering. Var även som hastigast på Webbdagarna i Stockholm och träffade en mängd av de som arbetar med olika aspekter av mediekonsumtion i de så kallade ”oansvariga utgivarnas” plattformar dvs Facebook, Twitter och Instagram. Senare pågick Gräv 2013 i Göteborg där den djuplodande granskande journalistiken skulle diskuteras men kom i medier mest att handla om en absurd kvällstillställning där panelen med fog kallades ”gubbslem”. En paneldiskussion som inte direkt skapar tilltro till journalistkåren i stort. Få branschfester visar upp det bästa av en bransch. Men gubbväldet och den totala dikeskörningen under den debatten är dessutom beklaglig för diskussionen om journalistrollen och journalistikens utveckling 2013.
Vad består ekosystemet av?
Funderar över det ekosystem jag som mediekonsument har att förhålla mig till och vad kvalitetsjournalistik egentligen är för mig. Anders Mildner adderar perspektivet av att journalister måste förstå internetlogiken som en kvalitetskomponent:
”De mänskliga mekanismerna bakom delningen kommer att få en direkt påverkan på det innehåll som redaktionerna producerar. Antingen som en följd av att journalisterna rapporterar om virala fenomen eller som en följd av att ämnen som inte klickas eller delas i tillräckligt stor utsträckning väljs bort.”
och fortsätter
”Lär vi oss inte mer om detta – ganska fort – kommer vi antagligen inte förstå varför vissa bilder av verkligheten riskerar att helt försvinna från journalistiken. Då kommer vi att peka på dessa ämnen och säga: De höll inte tillräckligt hög kvalitet. Eller: De var inte relevanta nog. När sanningen i stället mycket väl kan vara att de inte passade in i internetlogiken.”
Peter Wolodarski sätter fingret på en oerhört viktig egenskap man inte ska glömma att ”en god tidning får oss att tänka, känna och handla”:
”Om man kan tala om tidlösa journalistiska värden är det dessa: strävan efter klarhet, formuleringsglädjen och modet, ambitionen att hela tiden bilda sig själv och andra.
Detta förändras inte av att medielandskapet digitaliseras. Utvecklingen gör det enklare att sprida det skrivna och fotograferade – och samtidigt delta i ett ständigt samtal om journalistiken med läsarna.
Tingstens tid handlar om hur en god tidning, oavsett årtal, får oss att tänka, känna och därmed handla.”
Vad tycker du?
Tankarna surrar efter veckan (och av feber) över var medielandskapet är på väg och vad kvalitetsjournalistik är. Vad tänker du? Vad är kvalitetsjournalistik för dig?
/Brit Stakston
Det här är inlägg 45 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar.
[…] och klor hålla fast vid tidigare affärsmodeller eller maktpositioner, utan för att ytterst säkerställa demokrati. Jag tror att det är den diskussionen man ska ta hellre än att fastna vid att inga läsare kommer […]