Intervju med Robyn och mig om hennes uppdrag som ambassadör för MyTellus
Idag för 20 år sedan sändes den här intervjun i Sveriges Radio, Vetenskapsradion där man tar upp frågan om ”Hur kommer man in på internet?”.
Ett roligt samtal 20 år senare. Då lyfter man de 30 miljoner människor över hela världen som är sammankopplade och som man kan skicka meddelanden till. Om någon månad är motsvarande siffra 3 miljarder enligt beräkningar du finner på Internet live stats där du i realtid kan se hur många som har tillgång till internet över hela världen. 40 procent av världens befolkning har idag tillgång till internet och i Sverige har 89 procent tillgång till nätet.
Ditt första internetminne?
1994 arbetade jag med ett ”datoriserat informationssystem om att studera och arbeta utomlands”. Det hade jag arbetat med under tre år och 1994 hade det blivit databasen Orbis som distribuerades på en CD-rom som lanserats på Bok & Biblioteksmässan med stor uppmärksamhet. Som om det just landat ett UFO. 1994 insåg vi snabbt att det var dags att omvandla databasens innehåll till en sajt nu när internet fanns. Två år sedan var den klar och kom att bli en av Sveriges första communitys 1999 och med Robyn som både ambassadör och styrelsemedlem i organisationen. Jag har några roliga mail från den tiden när Robyn skriver om internet och vad det betyder för ungas möjligheter att hålla kontakt. Det får bli delar av min internethistoria.
För några år tidigare när radioinslaget sändes, 1994, minns jag diskussionerna om vi verkligen kunde lita på urvalet av den information som lades ut på nätet. Hur mycket finns det egentligen på internet?! Det var ju på den tiden då man kunde prenumerera på ”senaste nytt på internet” publicerat dagligen så urvalsfrågan var förstås central. Men jag är såååååååååå ledsen för jag minns inte mitt första fönster mot internet. Vad gjorde jag? Var gick jag? Vilket innehåll valde jag först. Med tanke på internets betydelse inte bara i mitt privatliv utan också hur centralt det varit i min karriär som är byggd på kunskap om just detta så är det ju lite synd jag inte minns! Skulle vilja veta.
Men du då – minns du dina första uppkopplade steg – vare sig de skedde runt de där åren eller senare? Vad minns du som ett av dina första kliv ut på internet? Fyll min internethistoria med din! Och tack Robyn för dina fina mejl!
E-posten som USP
Och glöm inte lyssna på radioinslaget och deras tankar om framtiden! Oerhört pedagogiskt och kunnigt förklarat. Delar av det de säger är inte självklarheter för alla idag, tex. vad gäller hur datorer är sammankopplade och att IP-nummer kan ses som datavärldens esperanto. Helt fantastiskt!
”En liten mer jordnära fråga, hur går det för privatpersoner att komma ut på internet eller är det bara för storfräsare och forskare?” ”Är det här dyrt? Ja här måste man forska lite. Kolla datatidningarna som börjar ha listor med priser.”
”Din dator blir en del av internet”
”Det folk först och främst vill ha är den elektroniska posten. Till alla de 30 miljoner användare i hela världen till en relativt liten kostnad.”
Skoj att de frågar hur kommer man ”in på internet” idag skulle vi välj säga ”ut på internet” eller?
Skoj att e-posten fortfarande är ett sådant fundament bland nätets bästa tjänster och nu växer i användning bland skolbarn.
/Brit
Jonas Hallgren says
Jag minns precis när och var. Det var sommaren 1991 när jag sommarjobbade på Ericsson efter gymnasiet. Jag hade inte särskilt mycket att göra på det där jobbet, men det gjorde inte så mycket eftersom datorn jag satt vid hade uppkoppling till Usenet News, och jag minns fascinationen över hur mycket som fanns där. Detta var ungefär samtidigt som Twin Peaks sändes för första gången (och faktiskt bara med någon veckas eftersläpning i Sverige), och News-diskussionerna om upplösningen var min första nät-hype även om jag inte bidrog särskilt mycket själv.