Här kan du se 12:e avsnittet av Sanitycheckpodden, podden som är mitt och Torbjörn Sjöströms sätt att hantera vår galna samtid. Vi prövar lite tankar och låter er ta del av dem. Rakt upp och ner som ren terapi för oss. Kanske kan det också väcka tankar och ge perspektiv hos er som lyssnar. Vi är glada för alla läsarfeedback.
Avsnitt 12 börjar med en analys av Novus/SVT väljarbarometer. Vart tar M vägen, vilka går till C och vilka går till SD? Effekten av att politiker styrs av media. Lite snack om Trumps uttalande om Sverige och allt snurr med falskheter och sanningar om hur det är här i Sverige. Ser oseriösa nyhetssidor mer seriösa ut än seriös media?
Även Pewdiepie får vara med på ett hörn och Torbjörn luftar en konspirationsteori. Artikeln jag kommenterar om Pewdiepie är denna.
Fick en kommentar på Facebook om att slutsatser jag drog i relation till den artikeln inte var så kloka. Förklarade min kommentar där på följande sätt och tänkte det kan vara relevant att publicera den här som förklaring. Men lyssna först.
Kommentaren kom av att jag läst, som hastigast, en text på Breakit på temat och gav i podden, oplanerat, en snabb reflektion på en formulering som fastnade hos mig efter att ha hört den lite för ofta bland digitala kretsar på sistone. Av många olika personer. ”De applicerar moral och en gammal världs etiska regler på en ny värld som inte bygger på ett medies auktoritet, utan en innehållsskapares relation till sina fans.”
Dels är jag personligen överallergisk, och extra så på sistone, mot ett agerande hos alla som ger öppet mål för misstolkningar och dessutom ger andra krafter att missbruka, skämta om, vare sig det handlar om hans undersökande journalistik som traditionella medier ger sig på eller hans relation med sina fans etc. PewDiePie följs av människor med olika värdegrund. För mig är det helt omöjligt att se människors lika värde som ”en gammal världs etiska regler”.
Dels är det just relationen med de 53 miljoner följarna som är nyckeln här. Att han de facto en innehållsskapare med en sanslöst stor auktoritet (lika mycket som WSJ har eller har haft med sina läsare) för sina fans, allt man görs ska sättas i kontexten av det. Detta blir något helt annat än ett ett pojkrumssnack bakom lyckta dörrar där gränser testas. Och har så gjorts i hundratals år.
Min kommentar är också sagd i det perspektiv att även jag, trots min ålderdom, 20 år efter att jag började jobba med nätet ännu får diskutera/försvara huruvida världen utanför och på nätet skiljer sig åt. Det finns inte för mig en ny moral och etik som föds på nätet. Männniskor är människor. Vi har samma DNA.
Jag uppskattar feedback av detta slag och lärde mig denna gång att fundera ännu en gång över vilket ansvar jag har för vad jag väljer att belysa. Borde inte namngett någon för den där tidsandan den finns ju oavsett denna krönika. Även jag har ett ansvar. Och vill avslutningsvis påpeka att om det är något som gör mig hoppfull för framtiden så är det bla den relation som finns i det globala nätverk som gamers har med sig i sitt samhällsbygge. Det kommer lösa det mesta. Tillsammans med alla de möten och handlingar som sker mellan människor i andra mötesformer.
Du kan också lyssna på podden här och glöm inte prenumerera! I nästa avsnitt gästas vi av Helle Klein.
Lämna ett svar