Jag har en medveten mediestrategi för vad jag yttrar mig om och inte. I dagens medieklimat kan ju varje citat leda till veckor av efterarbete och det måste man kunna avsätta för att driva saker i mål som man kommenterar. Och jag vill inte bli en ”expert” som svarar på frågor utanför mitt specialområde. Sammantaget är jag med andra ord såväl medveten som varsam om vad jag kommenterar.
Jag har som så många andra sett den fruktansvärda och vackra dokumentären om sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson. Vacker för den unika rösten och livsglädjen Josefin Nilsson hade och den starka kärleken som visades av vänner, arbetskamrater och familj. Fruktansvärd för hur hennes liv slutade i förtid efter att hon lidit enormt av de många operationer och de smärtor, i kroppen och själen. I programmet nämns också den relation hon haft med den kände skådespelaren vars misshandel av henne orsakade stor uppmärksamhet redan då.
Sitter i Bräkne Hoby och har två timmar över innan kvällens möte. Får ett sms från en reporter på SVT om jag vill kommentera debatten runt Josefin Nilsson efter att dokumentären släppts. ”Många personer uttrycker sina protester offentligt, bland annat skådespelare och artister. Hur ser du på den debatt som nu finns? Hur tycker du att den sköts?. ”
Jag svarar på sms ”Vilken debatt menar du? Har jag missat en motreaktion” för jag har bara sett ett flöde som tycker samma sak. Jag ringer upp och vi pratar på.
En av raden av intervjuer men jag känner också att ämnet är så himla känsligt och så väldigt allvarligt så jag vill se mina citat. Det ska man ju alltid göra men ofta hinns det inte med men självfallet får jag det och godkänner citaten.
Det jag vill förmedla är att engagemanget för Josefin Nilssons öde är en fråga som engagerat brett och att reaktionerna är något av det mest kraftfulla jag sett på länge. Jag nämner att det även delas av många män och att reaktionerna nog också beror på att Josefins fall får gestalta allt det Metoo försökte sätta fingret på. Exempel på när rättsväsendet i fall om våld mot kvinnor i nära relationer inte ger brottsoffret samma chanser.
Samtidigt betonade som jag alltid gör att vi måste fortsätta ha förtroende för rättsväsendet. Folkdomstolar är inte en hållbar lösning men att den här och annan uppmärksamhet bör leda till förändringar. Det är alltid min ingång.
Här är samtliga mina citat så förstår ni vad samtalet kretsade runt.
”Jag tycker att det intressanta är den enormt starka reaktionen, väldigt längesen som man sett något som fyller ens flöde så fullständigt, känns också som att det är någonting som väldigt många män delar.”
”Jag tror att det handlar om att Josefin Nilssons öde och det vi får inblick i handlar om precis det hela metoo-debatten försökte beskriva men med anonyma fall, att rättsväsendet tidigare i den här typen av fall tenderar att låta brottsoffrets perspektiv väga mindre”
”Det är därför det blir otroligt starka reaktioner efter dokumentären och runt Josefins 50-årsdag och hon inte lever längre utan har avlidit i följderna av en grov misshandel och den person som har gjort detta står på scen.”
”Hon blir hyllad unisont och det blir väldigt starka reaktioner. Det blir en påminnelse om att så här får det inte fortsätta. Sen är det viktigt att kunna känna att man kan lita på rättsväsendet och kommer att vända sig dit, folkdomstolsperspektiven är bekymmersamma.”
”Brottsoffrets berättelse är inte lika stark och hur ska man ens orka i den situation som dokumentären gav en djup inblick i.” ”Rättsväsendet måste vi ju förlita oss på, men här blir det väl också uppenbart, att har man misshandlats så grovt att man blir skadad på det sättet som den här dokumentären visar och då känner man en djup orättvisa och förhoppningsvis hade man gett brottsoffret en större möjlighet att orka igenom rättsprocessen.”
”Jag tror att reaktionen handlar om att det upplevs som ett väldigt ringa straff .”
”Vi kan inte ha ett samhälle som styrs av folkdomstolar. Låt oss fokusera på att det här innebär att det finns en större vaksamhet för brott av detta slag och att allt större krav ställs på kompetens inom den här typen av fall”
”Josefin blir ett exempel för allt det som metoo försökte förklara inte fungerat i rättsväsendet.”
Sedan avslutade jag med att utöver det jag talat om i telefon addera den starka reaktionen i civilsamhället. Att den ger oss kunskap och mod att bli bättre på att agera framöver när liknande saker händer. För dokumentären om Josefin påminner ju också om en tid då inte bara rättsväsendet såg mellan fingrarna utan också att många såg åt ett annat håll. Det var en annan tid. Låt oss använda det här för att för alltid förändra.
”Det jag skulle vilja addera är också att det väcker en beredskap hos alla att reagera när något sådant här sker. Låt oss fokusera på nuet och hedra Josefin genom att inte någonsin se emellan fingrarna när någon misshandlas i nära relationer. Var och en kan också hjälpa. Den kraften finns ju (att förvalta) i reaktionerna också.”
Nåväl gott så. En intervju i hasten men ändå ett strategiskt val och inlägg jag kan stå för.
Slutresultatet på SVT är en artikel där citatet från mig ligger som en kommentar på artikeln ”Experterna: Kampanjerna i sociala medier kan vara förtal”vilket inte är något jag kommenterat.
Jag förekommer nu med citat i en artikel om en juridisk fråga – den om vilket vore ett typiskt område jag backat ifrån att kommentera.
Jag intervjuades om reaktionerna i sociala medier och försökte förklara varför det blivit så stort och vikten av att trots detta inte tappa tron på rättsväsendet. Men de väl valda orden och det ansvar jag kände själv för att det skulle bli rätt figurerar nu i fel sammanhang.
Jag har bett SVT ta ner mitt citat med hänvisning till att det förekommer i ett sammanhang jag ej intervjuats om.
Uppdaterat: URL:en har ändrats.
Lämna ett svar