Moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar partistyrelsen för att han agerat aningslöst och omdömeslöst. Nödvändiga åtgärder efter att han på twitter publicerat mail mellan UD och borgerlige ledarskribenten Patrik Oksanen som skriver mycket om Ryssland. Tweeten syftade att misskreditera journalisten och antyda att han intervjun beställts av UD. Mailet, som Bali fått från chefredaktören på Nyheter Idag och som arbetat för ryska propagandamediet RT handlade om möjligheten att intervjua människorättsaktivister från Krim.
Bali meddelade via Facebook att han begärt att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen och att han slutar driva sin politik på Twitter.
Balis twitterpaus är en tydlig åtgärd som del i ett krispaket. Den interna kritiken har säkerligen förekommit i vågor länge mot hans debatterande, i takt med andra omdiskuterade uttalanden på Twitter. Nu kom säkerligen partistyrelsen till en slutpunkt där Balis omdömeslöshet uppenbart upplevs som en risk inför den kommande valrörelsen. De ville markera och visa på handlingsförmåga och för att stå upp för den linje som partiledarelen Ulf Kristersson förespråkat om ”en god ton i debatten”.
Kanske kan Balis reträtt från twitter ses som en brytpunkt inför den kommande valrörelsen. Det finns en allt mer ökande insikt hos många om att sociala medier inte riktigt leder till den positiva utveckling av demokratin som man trodde. Det som avslöjats om påverkan på andra valrörelser får effekter i Sverige. Den typen av trollande debatterande som Trump använt så framgångsrikt har tyvärr fått efterföljare i många länder. I Sverige har Bali varit den svenske politikern som plockat upp den handsken tydligast. Det är en konstform av debatterande som inte alls ökar trovärdigheten utanför den egna jublande kretsen så låt oss nu hoppas att det slutas ses som förebildligt att agera så här. Medier är ju en del av detta eftersom det är en så framgångsrik metod för att får redaktionellt utrymme för sina åsikter.
Bali kommer att fortsätta använda Facebook säger han. Och i grunden er det oerhört märkligt från partistyrelsen om de tror att twittertystnaden kommer tysta Bali. Facebook är den plattform som han blev känd på enligt egen utsago och även där har han många följare, drygt 70 000 följare. Twitter är direktkanal till journalister men nog kommer även hans Facebooksida hårdbevakas av media. Den plattformen har också fördelen för Bali att han kan göra längre inlägg.
Det är dock allvarligt när en riksdagsledamot agerar med ett sånt högt tonläge och hård form av argumenterande så att det tystar motståndare. Många har det senaste året på twitter vittnat om hur de efter en diskussion med Bali där man dels möter hans ofta hånfulla tweets dessutom i dagar får hantera lika hetsiga Balifans.
Att vara förtroendevald riksdagsledamot innebär ett stort ansvar. I allt man gör blir man en förebild och frågan är vad som händer om de förtroendevalda hånar människor. På ett sätt är en riksdagsledamot allas riksdagsledamot. På sikt vill man vinna förtroende hos en bredare allmänhet än enbart de som röstat på samma parti.
Det händer något allvarligt med det offentliga samtalet när de som styr Sverige för varje tweet skruvar upp volymen. Attackeras man sedan som väljare av följarna till den twittraren är det lätt att sluta göra sin röst hörd.
All politisk diskussion och debatt handlar inte om att slåss mot ytterkantsrörelser på den politiska motståndarsidan. De som står kvar i mitten, de vanliga väljarna, undrar vad de båda aktörerna i ytterhörnen håller på med. Och på nätet är den stora majoriteten tysta betraktare. Det är dem man bör ha lika mycket i åtanke.
Hanif Bali har i intervjuer i engelsk press berättat om sina strategier och hur han ser på bla Trump som metodförebild. I en intervju beskrivs Bali som en tänkbar statsministerkandidat som med hjälp av sina förolämpningar på Twitter når ut brett.
Läs hela artikeln här Sweden´s ownd Milo Yiannopoulos or its nest Prime Minister? Bearded Iranian child migrant who offends people on Twitter is Swedish opposition´s hope.
Den där typen av intervjuer spelade säkerligen också en roll i helgens beslut om att peta Bali från partistyrelsen.
Partiledningens känslor hade med andra ord säkerligen börjat svalna för Bali redan före veckans twittrande. Han var redan förflyttad nedåt i den interna partihierarkin.
Men trots detta tror jag mitt i allt detta hetsiga twittrande de senaste året sett på honom med skräckblandad förtjusning. Funderat på om de där 80 000 följarna kan vara en tillgång och de har haft största respekt för hur mycket han uppskattas av gräsrötterna i partiet. Han har hamnat högt i provvalen vilket betyder mycket inom ett parti.
Hanif Bali är med andra ord långt ifrån uträknad. Dessutom rejält revanschsugen. Och även denna storm går över och då ser vi Hanif Bali kliva in på twitter igen. När partistyrelsen och han själv är mogen för det.*
Medverkar i P1 morgon och kommenterar detta, lyssna på hela inslaget här.
*Uppdatering: 11 maj 208
Ja inte har Hanif Bali försvunnit från arenan. Han har varit aktiv på Facebook, och marknadsfört sin nya podd på Twitter och säger nu i denna intervju att det kanske behövs att han kommer tillbaks och diskuterar politik på Twitter under valrörelsen. Som sagt, klart han gör.
Lämna ett svar