”Superentreprenören Elon Musk har idag drygt 81 miljoner följare på twitter och har genom åren flitigt använt kanalen till att påverka och tänka högt inom allehanda frågor som dyker upp på hans radar. Ofta till stor förskräckelse för aktieägarna inom de bolag han är verksam inom till exempel Tesla, Space X och neuroteknikföretaget Neuralink när han frenetiskt twittrar och ofta med kontroversiella åsikter.
Han är onekligen tillsammans med den numera avstängda Donald Trump några av de mest kända men också ökända twittrarna. Skillnaden är möjligtvis att fler av Musks fans finns på twitter. För Trumps del var det aldrig en kanal för hans gräsrotsväljare. Men båda använder kanalen för att sätta agendan, bygga sina varumärken och få synas i media. Inget verktyg är mer potent än twitter för just detta.”
//
Troligt är att han starkt kommer ifrågasätta de policys som numer finns hos Twitter och som bland annat gett företaget möjligheten till avstängningen av Donald Trump. Det ligger i tangentens riktning att han väljer den vägen efter hans jämförelser mellan twitter och ett öppet torg som vi så väl känner igen från debatterna runt varje modereringsdiskussion i sociala medier.
Att backa tillbaks från de steg som tagits inom det här fältet av Twitter vore en olycklig utveckling. Med tanke på hur plattformarna missbrukas och utsätter människor för hat och hot måste det finnas modereringslinjer. Ingen kommer att vilja finnas på ett twitter dominerat av anonyma konton utan policys. Den typen av forum finns redan och de utvecklingssteg som tagits, om än sent, har varit viktiga för utvecklingen av twitter.”
Och avslutar med att lyfta fram att ”det vore mer intressant om Twitters framtid inte återigen kom att snurra in sig i libertarianska tolkningar av yttrandefrihet i digitala plattformar utan hänsyn till verkligheten. Utan om hur plattformen allra bäst ska värna om ett öppet torg för debatt samtidigt som man skyddar användare från hat och hot.” Läs hela analysen hos Blankspot här.
Lämna ett svar