Stakston

Digitalisering, kommunikation och PR

  • Hem
  • Kurser & föreläsningar
  • #backademokratin
  • To be or not i Almedalen?
  • Kontakt
    • Om Brit Stakston
  • I medierna
  • Publicerat – från bok till podd
  • Digitalisering
  • Arkivet

Powered by Genesis

You are here: Home / I media / Polisen i Uppsala på Twitter

Polisen i Uppsala på Twitter

juni 12, 2018 by Brit Stakston Leave a Comment

Kommenterar Polisen i Uppsala på twitter – här i en kort video och här skriver SVT en artikel på samma tema ”Twitterkontot som delar Poliskåren”

Polisen i sociala medier är ett av mina specialområden efter att ha följt denna utveckling extra noga länge samt haft förmånen att få utvärdera Polisens närvaro i sociala medier på uppdrag av Polisen.

I fallet med Polisen i Uppsala handlade det om ett twitterkonto som drivs av polischefen.

Det finns två Polisen Uppsala-konton vad anser du om det?

Det är olyckligt att det finns två Polisen i Uppsala twitterkonton. Det är enbart förvirrande för omvärlden och det enda som skiljer dem åt är ett understreck. Det med understreck är officiellt och det andra sköts av polischefen i Uppsala. Det borde tydliggöras och enklast vore om polischefen gjorde det under det egna namnet. Om det inte är möjligt sök en annan lösning än ett så förvirrande likt konto och utan tydlighet ifråga om avsändaren.

@polisen_uppsala

@polisenuppsala

Vad anser du om hur polischefen twittrar?

Jag vill helst inte recensera enskilda poliser på det här sättet. Min grundinställning är att det är bra med poliser i sociala medier. Och det jag vill skicka med är att även de poliser som gör detta ”utanför sin tjänst” det vill säga de gör det helt frivilligt i sitt arbete och inte som en del av de officiella konton polisen har bör tänka på vilken roll de har utåt för att representera polisen. De bör snegla på målen för polisen att vara i de här kanalerna och fundera om man i sitt  twittrande ger en helhetsbild av Polisens arbete.

I det här fallet, vid en snabb blick på konto, får man snabbt en bild av att det i den här regionen är ett övervägande fokus på gängkriminalitet. Det kanske är representativt det vaet jag ej men man bör fundera på om man vill föra debatt eller om man vill bidra till att öka tryggheten i samhället genom att ge mer insyn av olika delar i Polisens arbete.

Matchar mina inlägg det som är Polisens huvudsyfte med att finnas i sociala medier? Det är ju den centrala frågan att ställa sig som twittrande polis, att åtminstone fundera på den frågan och komma ihåg att utåt upplevs man som ett officiellt konto. Omvärlden kan ha svårt att skilja på vad som är Polisen twittrande och vad som är en privatpersons åsikter i rollen som polis. Detta försvåras också om man twittrar med ett användarnamn som låter så officiellt som ”Polisen i Uppsala”.

Ja detta och mycket mer pratade vi om under intervjun. Och värt att säga igen. Det är superbra att Polisen finns i sociala medier. Det kan bidrar på ett förtjänstfullt sätt till att Polisen kan öka tryggheten i samhället, ge brottsförebyggande information, få in tips och visa människan bakom uniformen.

Filed Under: I media Tagged With: Polisen i sociala medier

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stakstontweets

Tweets by @britstakston

StakstonInsta

Loading...

Gallery