Skriver idag om Sverigedemokraternas nätanvändning hos DN kultur.
”Hur är det möjligt att allt fler blir så oroliga i ett tryggt land och en fungerande demokrati som Sverige?
Digitaliseringen och Sverigedemokraterna är svaret.
Ända sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna med ett strategiskt nätanvändande och en anonym digital armé till sitt stöd arbetat för att sätta sig själva i centrum för det politiska samtalet. Långsamt och metodiskt har de byggt en digital folkrörelse som bedriver påverkansarbete med antidemokratiska metoder.
Ju mer nätet fylls av synkroniserat skränande arméer desto mer tystar den nöjda majoriteten. Resultatet är ett uppskruvat debattklimat, där även privatpersoner angrips och tystas av anonyma nätaktivister. Och om vi inte tystas helt blir vi lätt nyttiga idioter och ägnar dagar åt meningslösa debatter online.
När jag i valrörelsen 2010 intervjuade politiskt aktiva frågade jag ibland varför de inte syntes i kommentarsfälten hos medier på det sätt som sverigedemokraternas sympatisörer gjorde redan då. Någon svarade: ”Visst skulle vi kunna mobilisera alla våra väljare men det vore ju antidemokratiskt att ge sig på folk på det sättet när de diskuterar politik.”
Högerextremister har inte samma betänkligheter inför att tysta andra genom att skrika högst. Den sverigedemokratiska svansen finns idag över hela nätet. I Facebookgrupper, i kommentarsfält och på Flashback flödar deras konspirationsteorier och främlingsfientlighet. Det är också där de i skydd av anonymitet koordinerar sina attacker mot enskilda människor som tagit en annan politisk ställning.
Individer vars åsikter de inte gillar kartläggs och hängs ut. De utnyttjar offentlighetsprincipen till att göra utdrag ur olika register. De använder sociala medier för att kartlägga personliga nätverk och letar efter samband mellan den de undersöker och andra personer och organisationer de ogillar. Dessa individer utsätts sedan för förtalskampanjer, online och offline. Alltid med en fingertoppskänsla för vad som är åtalbart och inte.”
Läs hela artikeln hos DN Näthatet är ren propaganda – inte ett uttryck för folkviljan.
Alternativt hos Blankspot där texten också är publicerad.
Anna-Karin Andersson säger
Tack för en intressant och angelägen artikel!