Sedan Elon Musk tog över Twitter i oktober 2022 har 80 procent av de anställda sagts upp. Till delar liknar detta de åtstramningar som alla techbolag behöver genomföra just nu. Men att minska personalstyrkan från knappt 8 000 till 1 500 anställda och att dessutom kasta ut centrala nyckelfunktioner som till exempel cheferna för policyfrågor, säkerhet, annonsering och marknadsfrågor fått gå utan ersättare, vittnar om ett företag utan annan styrning än Musks dagliga infall.
Twitter börjar allt oftare, som en konsekvens av detta, ha problem med stabilitet och att många olika funktioner i tjänsten bitvis krånglat rejält.
I veckan rapporterades det till och med om att en bugg gjorde att det läckte privata inlägg ämnade att skickas till en utvald kurerad grupp av i förväg godkända följare. Meddelanden inom så kallade ”Twitterkretsar” och även om man bör utgå ifrån att allt kan läcka i sociala medier är en bugg av detta slag allvarlig. Det är ett brott mot Twitters löfte om integritet gentemot användarna.
I ett längre inlägg hos Blankspot skriver jag detaljerat om hur Musk styr företaget utifrån sina tillfälliga nycker. Jag ställer mig även frågan om det börjar bli dags att lämna twitter. Inte för mig personligen utan beroende på hur det jag berättar påverkar den verksamhet man arbetar med.
Ledarskapet ligger inte i linje med företag som vill verka för sociala hållbarhet eller demokrati och utvecklingen behöver följas. I närtid kommer Twitter fortsätta ha sin hatkärleksrelation i mixen av kanaler för svenska opinionsbildare, politiker och journalister.
Läs hela inlägget ”Dags att lämna twitter?” här.
Lämna ett svar