Stakston

Digitalisering, kommunikation och PR

  • Hem
  • Kurser & föreläsningar
  • #backademokratin
  • To be or not i Almedalen?
  • Kontakt
    • Om Brit Stakston
  • I medierna
  • Publicerat – från bok till podd
  • Digitalisering
  • Arkivet

Powered by Genesis

You are here: Home / Opinionsbildning / Så påverkade sociala medier supervalåret

Så påverkade sociala medier supervalåret

september 13, 2014 by Brit Stakston Leave a Comment

aftonbladet debatt

En dag kvar. Valspurten är intensiv och de sociala medierna fylls av politiska budskap, medier som följer politiker och Facebookvänner som förtvivlat undrar vad de ska rösta på när alla debatter och opinionsmätningar till slut förvirrat dem. Andra är förstås tvärsäkra och har för länge sedan stängt av twitter för man inte orkat med alla politiska budskap. Eller åtminstone mutat taggen #val2014 och alla andra taggar.

Lite typiskt för ett supermedaliserat supervalår bjuder jag här på några tankar om sociala medier och valet utan det ens är klart. Några tankar om hur sociala medier faktiskt kommer att ha påverkat det valresultat som blir imorgon och framför allt funderingar om vad det säger om nya engagemangsformer. Det är galet Brit-långt. Men valrörelsen har ju bubblat så av politiskt engagemang, eller åtminstone gett möjlighet till, så nu bubblar jag redan av förväntan på massor av spännande eftervalsanalyser.

Lägger ut de här tankarna 24 timmar innan vi vet hur det gick. Texten kommer uppdateras efter valutgången och när jag själv hunnit ta del av andras eftervalsanalyser. Men jag hoppas det här kan inspirera forskare och medier när ni gör era eftervalsanalyser. Man behöver inte slå fast i år igen att sociala medier endast har marginell betydelse. Det beror på vad man mäter och letar efter.

Sedan är det självklart så att politik inte engagerar alla. Det finns bland många en stor trötthet på politiker, ett tydligt politikerförakt och stort utanförskap på många plan. Dels berör jag några av dessa aspekter mer i min kommande bok dels vill jag med detta perspektiv addera det som blommar ur engagemangsperspektiv. Inte lyfta fram det som vissnar. Jag tror det är rätt väg att våga för att finna nya vägar till engagemang. Som i slutändan kan leda till att vara en faktor som kan bidra till att minska klyftan mellan medborgare och politiker. För det är till slut vi tillsammans som ska bygga vår framtid. Ju fler destor bättre.

Stort tack alla politiska nördar som jag fått chans att prata med och träffa under det här spännande supervalåret! En liten teaser för min längre text:

Här kan du ladda ner hela texten. Skicka mig ett mail till brit@stakston.se om du vill hålla dig uppdaterad om när min kommande bok ”Tre Tweets är ingen folkstorm” släpps eller om du har något du vill addera till det jag skrivit. I boken kommer dessa resonemang tas ur några andra vinklar. Och beskrivas mer utförligt.

10 sätt som sociala medier påverkade supervalåret brit stakston from Brit Stakston

/Brit Stakston

 

 

Filed Under: Opinionsbildning Tagged With: supervalåret, val2014

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stakstontweets

Tweets by @britstakston

StakstonInsta

Loading...

Gallery