Medverkar i Tiden magasin nummer 3 med en text om valet 2018. Här kan tidningen laddas ner.
Summerade sex lärdomar dagen efter valet som ingår i den texten.
6 utmaningar inför nästa val:
Väljarna är lättrörliga och bestämmer sig sent. Över hälften i åldersgruppen 18-21 år bestämde sig sista veckan. Även bland Socialdemokraternas huvudväljargrupp, pensionärerna, bestämde sig en dryg fjärdedel sent. Slutspurterna måste analyseras i relation till detta. Framför allt hur man förmådde plocka upp händelser under sista veckan. Nyckeln till relevans är en förmåga att lyfta fram sin egen politik i relation till det som ske i omvärlden. Detta bör dock inte förväxlas med att vara en vindflöjel.
2. Allt fler byter parti mellan valen. Partibytarna är 40 procent, blockbytarna 10 procent. För att förhindra fler avhopp finns det mycket att lära sig av den stora lojalitet som finns hos Sverigedemokraterna. Här behövs en stor dos av självkritik från gamla väletablerade folkrörelsepartier, som misslyckas så fatalt med att bygga identitet, tillhörighet och gemensam rörelse framåt. Detta borde vara er hemmaplan.
3. Allt fler startar egna partier. I år fanns drygt 250 småpartier anmälda, en ökning på 60 procent. Allt fler av dem lutar mer åt höger än vänster. Å ena sidan visar nya partier på ett politiskt engagemang å andra sidan en bakläxa till etablerade partier. På sikt förödande för demokratin om det politiska landskapet luckras upp på detta sätt.
4. Förstå unga väljare på djupet. Bland de som ej var röstberättigade 2014 väljs etablerade partier. Flest röster får Moderaterna med 24 procent följt av Socialdemokraterna med 23 procent. Partiernas kris kan på så många plan jämföras med mediers. I bägge fall har man glömt att värdesätta sitt egna starka varumärke mitt i digitaliseringen. Partier bör fortsätta erbjuda alternativa sätt att engagera sig och synas i många mediekanaler.
5. Politikerföraktet. Den mest alarmerande siffran i SVT:s valundersökning är den om förtroendet för politiker. För tredje valet i rad minskar förtroendet hos allmänheten, genomsnittet är 60 procent. I det rödgröna blocket är förtroendet generellt högre än genomsnittet. Moderaterna backar till 56 procent från siffror på över 80 procent. Riktigt oroande blir det när man tittar på Sverigedemokraterna, endast 23 procent av deras väljare har förtroende för politiker.
Att bygga ett land där det bubblar ett så stort politikerförakt är en utmaning. Det innebär ett konstant ifrågasättande ner på varje detaljbeslut. I kommuner där Sverigedemokraterna dominerar kommer detta försvåra det politiska arbetet. Sverigedemokraters utgångspunkt är att förakta och förringa all politik som etablerade partier driver. De bär även på en känsla av att alla andra utom de själva har förstört landet. Politikerföraktet är den största utmaningen framöver.
6. Online frodas hatet. Näthat och hot mot förtroendevalda kommer vara ett stort problem även de närmaste fyra åren och hänger ihop med punkten innan. Ett raffinerat användande av alla digitala verktyg som står till buds ger en bild av att det finns ett konstant tryck för Sverigedemokratiska frågor. Besvärande nog upplever många att det är uppmärksamhetsdrivande att bråka med dem online. Men detta är att dansa med djävulen.
Etablerade partier och förtroendevalda måste verkligen se upp med att inte själva göda det politikerförakt som gror bland väljare genom att i panik börja agera som Sverigedemokraternas svans online. Prioritera istället att öka allas kunskaper om hur detta trollande online fungerar. Att det är en strategisk metod för att bryta ner människor och skifta fokus. Se det som en arbetsmiljöfråga och stötta era förtroendevalda genom att förbereda dem på hur den Sverigedemokratiska anonyma svans agerar online.
Lämna ett svar