Nyligen släpptes SVT:s dokumentär om dagarna från instagramupploppet.
Jag intervjuades inför serien eftersom jag var på plats dag 2 av den här händelsutvecklingen för att stötta lärare, elever och föräldrar med frågor om hur man skulle förstå det som hände. Ett uppdrag jag hade fått från Plusgymnasiet som var i fokus de här dagarna.
Det här var ju 2012 och det var en händelse som fick nationellt genomslag. De samtal jag hade på plats och även dagarna efteråt i tv-intervjuer tillsammans med unga om det som hänt har jag burit med genom åren. Ett av de riktigt kraftrulla exemplen på hur även unga behöver tips och råd om digitala plattformar och hur vuxenvärlden delvis abdikerar från sitt ansvar och nästan kliver av och vill skylla allt på unga som om de tycker näthat är ok….
Minns också frågor från de unga som tex om varför bilder inte raderades (och då kunde jag tipsa dem om att den funktionen fanns hos Snapchat som de ännu inte testat). Samtidigt resonerade vi om att allt ändå kan sparas etc. det vill säga varje samtal visade tydligt att alla var mitt inne en process.
Det mest anmärkningsvärda annars var hur de unga upplevde att media hetsade på. De berättade att de hade ombetts springa för att det skulle se hysteriskt ut på inslagen på nyheterna.
När jag nu ser serien från SVT förstår jag vinkelvalet av att inte ha med mig och de här mer mångbottnade perspektiven av vad som skedde parallellt.
Minns så väl hur de unga på plats var vilsna på ett mer övergripande plan än det som framkommer i dokumentärserien. De var lika vilsna som alla andra inför det som skedde. Men här blir allt så fokuserat på de enskilda inläggen och vilka som publicerade dem. Slutresultatet blir så förenklat och försöker elda på med något från 2012 istället för att dra lärdomar från det som skedde.
Här framstår det mest som att några unga spårade helt, att det fick orimliga proportioner pga internet och att alla vuxna vara helt borttappade inför den här plattformen inklusive polisen. Till delar stämmer det ju men till delar inte. Polargymnasiet som anlitade mig hade tex satt in ett paket av stödåtgärder och även om polisen i intervjuerna nu får det att låta som att sociala medier var något nytt stämmer inte det heller.
Min egen utvärdering av Polisens första två år i sociala medier på uppdrag av dåvarande Rikspolisstyrelsen hade under den här perioden slutförts och publicerades sedan i april 2013. Sociala medier var en mycket levande fråga bland polisen redan då.
**
Puffar upp två texter i ämnet som jag skrev strax efter att jag varit i Göteborg under instagramupploppen.
Näthat är inte ok bland unga heller
”De diskussioner jag haft efter händelserna i Göteborg runt det så kallade Instagramupploppet har bitvis lämnat mig smått förtvivlad över den hopplöshet unga vittnar om när man tar sig tid att tala med dem om t.ex. näthat. De ger vittnesmål om att det inte finns något att göra och att det är så här det kommer att vara.
Närrelaterat till händelserna i Göteborg väcks återigen tankarna om effekten av detta med att snart varje förflugen tanke, varje moment, varje stund ska dokumenteras. Igen efterfrågar jag starka röster från nätkunniga beteendevetare, psykologer och filosofer som kan berätta vad de tror att detta kommer att göra med oss. Vad leder denna kartläggningslust till och tänker att det jag haft mest nytta av i mitt yrkesliv är mina etnologistudier och alla de deltagande observationer jag gjorde och minns hur inte särskilt välformulerad eller klar varje tanke är i varje stund….
Återvänder vi till näthatet mellan unga funderar jag på följande: konsekvensen av att socialiserande mellan tonåringar som länge bestått av ältande av varje relation, lösa rykten, allmänt tonårsskvaller om vem som varit med vem som funnits på alla skolor under alla år men vad händer nu när det sker digitalt och därmed lämnar den mer privata sfären och blir publikt. Oftast blir det säkert mest en light-realtidsversion av Gossip Girl att avhandlas på varje skola bland de personer det berör. Hur väl detta tas om hand beror troligen på den digital förståelsen hos alla inblandande. Det är nog lätt att diskussionerna kantrar åt än det ena eller andra hållet här.
En sak är dock säker och det är att inget löses av att vuxenvärlden kliver av och tror att det är ok när den där gränsen mellan mer digitalt oskyldigt tonårsskvaller passeras och omvandlas till uthängning, mobbning och sexuella trakasserier bara för att man tillhör en uppkopplad generation. I grunden tycker ingen att näthat är ok. Precis på samma sätt som de allra flesta inte tycker mobbing är ok. Vi lär oss alla att använda nya kommunikationsverktyg i relationer mellan människor i denna stund. Ingen är expert på det som sker nu. Varken de unga eller vi.
Så här skrev jag om det hela när 2012 skulle summeras:
NÄTHAT OCH INSTAGRAMUPPLOPP, från en text om 2012.
”Vi har under 2012 sett många exempel på hur digitaliseringen kan bli ett kraftfullt verktyg för att snabbt kunna såra, smutskasta och för att sprida helt falska rykten. Hur nätet kan användas för att starta förtalsajter mot enskilda personer eller nyligen när elever protesterade i Göteborg mot en sajt där privata bilder lades ut med grova kommentarer och rykten samt falska påståenden. Jag medverkade i Nyhetsmorgon om instagramupploppen och det mest intressanta är att lyssna på några av de medverkande elevernas idéer om detta.
Instagramupploppen har nog fått många att vakna upp och inse att man behöver bry sig och ha strategier för att hantera frågor som dessa på skolor, bland vänner och i hemmen. Diskussionen om näthat kommer att vara lika viktig under 2013 och måste hanteras inom så många olika delar av samtalet. I kölvattnet av den diskussionen behöver inte ropen på censur vara dominerande utan mer efterfrågan på kreativa, konstruktiva och smarta lösningar för just de behov som finns hos olika grupper.
Varför finns det inte fler forum där man inte får vara anonym undrade några av de elever jag mötte i förra veckan samtidigt som andra upplevde att näthatet var ju något att acceptera för att det ändå är här för att stanna.
**
Se gärna serien här, Instagramupploppet på SVT Play.
Lämna ett svar